Home Dantes botten

Dantes botten

  • Gepubliceerd op: 23 augustus 2019
  • Laatste update 13 okt 2022
  • Auteur:
    Bas Roetman
Dantes botten

De steden Florence en Ravenna hebben hun eeuwenoude ruzie om de stoffelijke resten van Dante Alighieri weer opgepakt.

De Italiaanse schrijver-dichter Dante, bekend van zijn meesterwerk De goddelijke komedie, werd in 1302 vanwege een politiek conflict verbannen uit zijn geboortestad Florence. Na veel omzwervingen belandde hij in de stad Ravenna, waar hij in 1321 is overleden en begraven.

Nu wil Florence Dantes gebeente tijdelijk terug hebben voor de feestelijkheden ter ere van zijn 700ste sterfdag in 2021. Volgens burgemeester Dario Nardella zou de thuiskomst van Dante ‘een historische, buitengewone gebeurtenis’ zijn. Daar heeft hij gelijk in, want in zeven eeuwen is het geen enkel Florentijns stadsbestuur gelukt de dichter terug te halen. In 1829 bouwden de Florentijnen alvast een mausoleum in de Basilica di Santa Croce, maar die is nog altijd leeg. De Ravennezen zijn steeds onvermurwbaar gebleven: de dichter hoort in hun stad en daar blijft hij.

Ook dit keer stuiten de Florentijnen op het ‘nee’ van Ravenna. Burgemeester Michele Di Pascale laat er geen twijfel over bestaan: het uitlenen van de beenderen zou leiden tot ‘zeer complexe ethische en juridische problemen’ en ‘grote onenigheid’. De dichter blijft dus waar hij is. Ravenna en Florence blijven wel praten over een andere manier om samen het Dante-jaar 2021 te vieren.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Dit artikel is gepubliceerd in Historisch Nieuwsblad 9 - 2019