De afgelopen jaren komt er steeds meer aandacht voor de rol die vrouwen hebben gespeeld. Zij waren niet alleen aanwezig op de achtergrond, in de wapenfabrieken en de logistiek, maar ook vóór de linies in Frankrijk om de landingen voor te bereiden. Over dat levensgevaarlijke werk gaat D-day Girls van Sarah Rose.
Bijna veertig Britse vrouwen behoorden tot de Special Operations Executive (SOE). Zij saboteerden onder meer elektriciteitsmasten en verzamelden informatie. Moed was een vereiste, evenals je kunnen gedragen als een Française. Rose volgt drie van hen, onder wie de in Frankrijk geboren Odette Samson. Zij werd opgepakt door de Gestapo en overgebracht naar Ravensbrück, maar wist te ontsnappen. Ondanks martelingen had ze geen geheimen prijsgegeven, daarmee het leven reddend van spionnen. Na de oorlog kreeg ze als eerste vrouw een George Cross en haar James Bond-achtige avonturen werden verfilmd. Maar de meeste leden van het Corps Feminin werden vergeten, kregen geen hoge onderscheidingen en, omdat ze strikt genomen geen echte soldaten waren, lagere pensioenen dan de mannen.
Het boek van Rose leest soms als een avonturenroman, maar helaas vertelt ze amper iets over de meest heldhaftige van alle SOE-vrouwen: de Brits-Poolse aristocrate Krystyna Skarbek. Voor wie meer over haar wil weten is er de biografie van Clare Mulley, The Spy Who Loved. Een ander bezwaar bij het boek van Rose is de titel. Het is ondenkbaar dat er een boek over de landingen in Normandië verschijnt met de titel D-day Boys. Vrouwen waren het – en wat voor vrouwen!
D-day Girls: the Spies Who Armed the Resistance, Sabotaged the Nazi’s and Helped Win World War II
Sarah Rose 400 p. Penguin, €28,95