Home D-Day Girls – Sarah Rose

D-Day Girls – Sarah Rose

  • Gepubliceerd op: 27 september 2019
  • Laatste update 12 apr 2023
  • Auteur:
    Patrick van IJzendoorn
  • 2 minuten leestijd
D-Day Girls – Sarah Rose

Rondom de 70ste verjaardag van D-day, eerder dit jaar, regende het heroïsche verhalen over de mannen die landden op de stranden van Normandië. De afgelopen jaren komt er ook steeds meer aandacht voor de rol die vrouwen hebben gespeeld. Zij waren niet alleen aanwezig op de achtergrond, in de wapenfabrieken en de logistiek, maar ook vóór de linies in Frankrijk om de landingen voor te bereiden. Over dat levensgevaarlijke werk gaat D-day Girls van Sarah Rose.

Bijna veertig Britse vrouwen behoorden tot de Special Operations Executive (SOE). Zij saboteerden onder meer elektriciteitsmasten en verzamelden informatie. Moed was een vereiste, evenals je kunnen gedragen als een Française. Rose volgt drie van hen, onder wie de in Frankrijk geboren Odette Samson. Zij werd opgepakt door de Gestapo en overgebracht naar Ravensbrück, maar wist te ontsnappen. Ondanks martelingen had ze geen geheimen prijsgegeven, daarmee het leven reddend van spionnen. Na de oorlog kreeg ze als eerste vrouw een George Cross en haar James Bond-achtige avonturen werden verfilmd. Maar de meeste leden van het Corps Feminin werden vergeten, kregen geen hoge onderscheidingen en, omdat ze strikt genomen geen echte soldaten waren, lagere pensioenen dan de mannen.

Het boek van Rose leest soms als een avonturenroman, maar helaas vertelt ze amper iets over de meest heldhaftige van alle SOE-vrouwen: de Brits-Poolse aristocrate Krystyna Skarbek. Voor wie meer over haar wil weten is er de biografie van Clare Mulley, The Spy Who Loved. Een ander bezwaar bij het boek van Rose is de titel. Het is ondenkbaar dat er een boek over de landingen in Normandië verschijnt met de titel D-day Boys. Vrouwen waren het – en wat voor vrouwen!

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

D-day Girls: the Spies Who Armed the Resistance, Sabotaged the Nazi’s and Helped Win World War II

Sarah Rose 400 p. Penguin, €28,95

Dit artikel is gepubliceerd in Historisch Nieuwsblad 10 - 2019