• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 3/2002

  Curaçaose handelaren waren de `bolletjesslikkers’ van hun tijd

  De smokkelroutes van Curaçao naar Amsterdam zijn al eeuwenlang hetzelfde

  Door: Philip van de Poel

  Twee eeuwen na de hoogtijdagen van de Antilliaanse smokkelhandel in cacao bloeit de zwarte economie op Curaçao als nooit tevoren. Bolletjesslikkers vervoeren nu een ander genotmiddel van Latijns-Amerikaanse bodem naar Amsterdam. Maar de smokkelroutes zijn nog hetzelfde.

  Schipper `Zam Kendrek' moet een zeebonk zonder scrupules zijn geweest. In de Spaanse annalen waarin zijn verhaspelde naam opduikt, wordt Samuel Hendriks in elk geval afgeschilderd als een houwdegen die met harde hand zaken doet. Het is augustus 1751 als een Venezolaanse kustbewakingspatrouille aan de monding van de rivier de Tuy op een klein dozijn Hollandse barken stuit. De bemanning is juist verwikkeld in een grote transactie: kogels, kruit en wapens worden verruild voor cacao. De verraste Hollanders weten de patrouille te overmeesteren. Eenmaal aan boord van de Hollandse schepen, zo wil het relaas van soldaat Martín de Sansinea, laat `Kendrek' de douaniers afranselen. De slachtoffers worden overboord gezet met de verzekering dat ze bij een volgende ontmoeting zullen worden afgemaakt als `Baskische honden'.

  Burleske figuren als Hendriks passen in de populaire kijk op de Caraïbische geschiedenis, waar piraten en schatzoekers over elkaar heen tuimelen. Maar geromantiseerd of niet, het achttiende-eeuwse Curaçao telde talloze handelaren als Hendriks. De tolregisters van de haven van Willemstad laten zien dat maandelijks rond de veertig schepen de oversteek tussen Curaçao en Venezuela waagden. Willens en wetens negeerden zij hiermee de Spaanse Kroon, die haar El Dorado tot verboden gebied had verklaard voor vrij opererende handelaren uit vreemde naties.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen