• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 6/2005

  Corruptie in de Gouden Eeuw

  ‘Iedereen vond dat het grote graaien eigenlijk niet kon’

  Door: Marianne Wilschut

  De hoge salarissen en bonussen van topbestuurders wekken grote verontwaardiging. Maar zakkenvullen is niet alleen van deze tijd. Ook ten tijde van de Republiek bestond er weerstand tegen de 'exorbitante zelfverrijking' van sommige hoge heren.

  Eerst was er Ahold-topman Anders Moberg. Toen de bestuursvoorzitter van ING, Ewald Kist. Daarna Volkert Manger Cats, directeur van de Hartstichting. En later waren daar Michiel Boersma van Essent en Ludo van Halderen van Nuon. Het salaris van al deze mannen leidde tot herrie in de Nederlandse polder: rumoerige aandeelhoudersvergaderingen, e-mailacties, boze klanten en collectanten die niet meer langs de deuren willen.

  Pachtersoproer

  In de zeventiende en achttiende eeuw kon het er gewelddadiger aan toegaan. Tijdens het zogenoemde pachtersoproer in 1748, bijvoorbeeld, plunderden Groningse boeren het huis van burgemeester Geertsema. De directe aanleiding voor hun woede was het gebrek aan enthousiasme van de staatsgezinde regent over de geboorte van een nieuwe Oranje-telg, de latere stadhouder Willem V.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen