Home Frank Schaper – Het dictatorvirus

Frank Schaper – Het dictatorvirus

  • Gepubliceerd op: 23 februari 2016
  • Laatste update 22 mei 2023
  • Auteur:
    Frans Smits
  • 2 minuten leestijd
Frank Schaper – Het dictatorvirus

De pausen in dit boek komen er niet goed vanaf. Ze vertonen veel eigenschappen van een dictator.

Pius IX – die in de wet vastlegde dat de paus onfeilbaar was – trad schaamteloos op. In 1856 liet hij de pauselijke politie een zesjarig Joods jongetje, Edgardo, kidnappen. Hij adopteerde hem en speelde graag een spelletje waarbij hij de jongen onder zijn kerkgewaad verborg en ‘Waar is de jongen?’ riep. De paus weigerde Edgardo terug te geven aan zijn ouders en benoemde hem later tot priester.

Frank Schaper, leiderschapstrainer en personal coach, presenteert in dit heel aardige en bovendien mooi uitgegeven boek een groepsportret van ‘de dictator’. Hij benoemt tien kenmerken van dictatorschap (waaronder grootheidswaan, staatsterreur en propaganda) en vijftien uitingsvormen (waaronder persoonscultus, monumenten en symbolen en brood en spelen).

Het dictatorvirus laat zien dat dictators van elkaar leren. Napoleons veroveringen waren geïnspireerd door Alexander de Grote en Julius Caesar. Saddam Hoessein imiteerde Jozef Stalin. Hitler stak veel op van Dzjengis Kahn: de executie van vijandige leiders, het uitroeien van complete steden, het uitmoorden van hele volken en de klinische ongeëmotioneerde benadering van massamoord.

Veel aandacht besteedt Schaper aan Poetin. Die is volgens hem het meest sprekende voorbeeld van een ‘democratisch dictator’: iemand die zijn ware aard verbergt onder een democratisch vernislaagje. Tot deze soort behoren ook Viktor Orbán (Hongarije) Abdul Fatah al-Sisi (Egypte) en Recep Tayyip Erdoğan (Turkije).
 
Frank Schaper
Het dictatorvirus. Slecht voorbeeld doet slecht volgen
294 p. Scriptum, € 29,95
 
Frans Smits is hoofdredacteur van Historisch Nieuwsblad

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Dit artikel is gepubliceerd in Historisch Nieuwsblad 3 - 2016

Nieuwste berichten

Ossietzky in het concentratiekamp, 1934.
Ossietzky in het concentratiekamp, 1934.
Artikel

Dissident ging liever naar het strafkamp dan op de vlucht

Net als Aleksej Navalny besloot de Duitse dissident Carl von Ossietzky zijn land niet te ontvluchten toen hij gevaar liep. Hij wist dat hij bovenaan de zwarte lijst van de nazi’s stond, maar bleef toch in Berlijn toen Hitler in 1933 de macht greep. ‘De opposant die over de grens vlucht, werpt al snel holle frasen zijn land in,’ meende hij. Die moed bekocht hij met de dood in een concentratiekamp.

Lees meer
Waffen SS'ers in Vught
Waffen SS'ers in Vught
Interview

‘Waffen-SS’ers dachten dat het verleden niet lang aan hen zou kleven’

Hoewel ze geen paspoort meer hebben, blijven veel Syriëgangers toch in Nederland. Ook in 1945 verloren mannen die zich bij de Duitsers hadden aangesloten hun Nederlanderschap. Maar de omgang met deze Waffen-SS’ers en de Syriëgangers verschilt volgens historicus Peter Romijn. ‘De huidige wetgeving draait om uitstoting, maar na de Tweede Wereldoorlog was ook sprake van re-integratie.’

Lees meer
Truman poseert met de Chicago Daily Tribune
Truman poseert met de Chicago Daily Tribune
Artikel

Een presidentskandidaat dump je niet zomaar

Terwijl Donald Trump en Joe Biden zich opmaken voor de verkiezingsstrijd, gaan er bij hun partijen stemmen op om alsnog voor een andere presidentskandidaat te kiezen. Maar het verleden leert dat het lastig is om een leidende kandidaat opzij te zetten.

Lees meer
Gaius spreekt het volk toe. Ets door Silvestre David Mirys, 1799.
Gaius spreekt het volk toe. Ets door Silvestre David Mirys, 1799.
Artikel

De populistische Gracchen beloofden gouden bergen

Populistische politici zijn van alle tijden. Na een mislukte carrière zag de Romein Tiberius Gracchus nog maar één uitweg: hij werd een volkstribuun die het volk beloofde wat het wilde horen. Of zijn plannen uitvoerbaar waren, deed er niet toe. Het ging hem om de macht. En dat gold ook voor zijn broer en opvolger Gaius.

Lees meer