• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  dinsdag 7 november 2017

  ​Een andere naam voor de Coentunnel: respectvol of geschiedvervalsing?

  Verslag debatavond in De Rode Hoed

  Door: Key Tengeler

  Was Jan Pieterszoon Coen een held of en schurk? Moeten we hem eren met een tunnel die zijn naam draagt? In het Amsterdamse debatcentrum De Rode Hoed kwamen 6 november 2017 diverse sprekers bijeen om over deze kwesties in debat te gaan. Deze avond was ook de aanleiding voor de lezersenquête van Historisch Nieuwsblad over beelden van omstreden historische helden. De hoofdvraag luidde: is het tijd voor een nieuwe Beeldenstorm?

  Een overweldigende meerderheid van de lezers van Historisch Nieuwsblad vindt niet dat standbeelden van omstreden historische helden verwijderd moeten worden. Klik hier voor alle resultaten van deze enquête.

  Hoofdcasus tijdens deze debatavond was de Coentunnel. Deze is vernoemd naar Jan Pieterszoon Coen, de zeventiende-eeuwse gouverneur-generaal van de VOC. Hij behaalde grote successen voor de toen nog jonge Republiek, maar die gingen gepaard met de moord op bijna vijftienduizend inwoners van de Banda-eilanden. Was hij een held of een schurk? Moeten we hem eren met een tunnel of kunnen we dat beter laten, uit respect voor zijn slachtoffers?
   

  Tekst loopt door onder afbeelding

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen