• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Historisch Nieuwsblad 5/2021

  Weergaloze spionne Krystyna Skarbek

  Door: Eric Palmen

  De Poolse barones Krystyna Skarbek, alias Christine Granville, werkte als geheimagent voor de Britten. Ze legde contact met het Poolse verzet, regelde hulp voor ontsnapte krijgsgevangenen en redde een collega uit handen van de Duitsers. Maar ze kreeg niet de erkenning die ze verdiende.

  ‘Zet Europa in lichterlaaie.’ Met die woorden gaf de Engelse premier Winston Churchill in juli 1940 groen licht voor de oprichting van de Special Operations Executive (SOE). Het Verenigd Koninkrijk stond met de rug tegen de muur en had nog maar één bondgenoot: het ondergrondse verzet op het Europese continent. Via de SOE wilde het bijdragen aan industriële en militaire sabotage, terroristische acties tegen de Duitse legertop, stakingen, boycots en oproeren, zodat de vijand zijn handen vol had aan de bezette gebieden. Maar Engeland wilde ook het defaitisme bestrijden, want na de Blitzkrieg van het Derde Rijk was de verslagenheid in Europa groot.

  Churchill geloofde heilig in guerrillaoorlog als instrument; hij had deze aanpak leren kennen als verslaggever tijdens de Tweede Boerenoorlog in 1899. Ook de effectieve guerrillastrijd van de IRA tijdens de Ierse onafhankelijkheidsstrijd van 1919-1921 was een pijnlijke les geweest. Van de Ieren leerden de Engelsen ook dat het goed was om vrouwen te laten meedoen aan de strijd.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen