Home Website: Intelligente volken spreken Arabisch

Website: Intelligente volken spreken Arabisch

  • Gepubliceerd op: 31 maart 2011
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Maarten Muns
  • 2 minuten leestijd

De huidige volksopstanden in een groot deel van de Arabische wereld zijn niet goed te begrijpen zonder achtergrondkennis van de politieke geschiedenis van de regio. Het Midden-Oosten en Noord-Afrika hebben een turbulent verleden. De Arabische volken zijn veelal een speelbal van de wereldpolitiek geweest.

Voor wie daar meer over wil weten, kunnen verschillende websites een gids zijn. Er is veel informatie te vinden op websites van universiteiten, onderzoeksinstituten en online encyclopedieën. In het geschiedenisgedeelte van Al-bab.com, een algemene website over de Arabische wereld, is veel informatie overzichtelijk gegroepeerd.

Op deze website zijn hoogtepunten uit de Arabische geschiedenis bij elkaar gebracht, elk met een link naar een deskundig stuk over het onderwerp elders op internet. Zo zijn er kwalitatief goede artikelen te vinden over de opkomst van de islam, de kruistochten en de periode van het westerse imperialisme.

Na wat rondklikken kunt u op verassende weetjes stuiten. Wist u bijvoorbeeld dat Christoffel Columbus een Arabische tolk meenam op zijn ontdekkingsreis naar Amerika? Als hij onderweg intelligente volken zou tegenkomen, zouden ze immers Arabisch, ‘de moeder der talen’, spreken.
De grote kracht van deze website is dat de links de bezoeker naar interessante artikelen brengen die je anders over het hoofd zou zien. Helaas is de vormgeving wat ouderwets en sober. Illustraties, fotomateriaal of filmpjes ontbreken geheel. Bovendien stopt de Arabische geschiedenis op Al-bab halverwege de twintigste eeuw. Er is nauwelijks aandacht voor recente ontwikkelingen.

Die is er wel volop op de ‘Vrije Encyclopedie van het Conflict Israël-Palestina’. Vanwege de complexiteit van dit conflict is hier ook veel historische informatie te vinden over andere landen in het Midden-Oosten. De makers proberen naar eigen zeggen een zo objectief mogelijk beeld te geven. De site bevat zeker 1500 artikelen met achtergronden over politiek, economie en religie. De artikelen zijn kort en bondig, en bevatten weer links naar interessante online bronnen. De nadruk ligt op de periode na de Tweede Wereldoorlog.

Er kan worden gezocht op alfabet of op thema. Als u bijvoorbeeld zoekt op ‘leiders van de Arabische wereld’, dan krijgt u informatie over alle vorsten en presidenten die misschien binnenkort in het museum kunnen worden bijgezet. De informatie wordt regelmatig actueel gemaakt. De val van Moebarak is bijvoorbeeld al in de teksten verwerkt. Interessant zijn ook de historische citaten, die allemaal op een of andere manier betrekking hebben op het Israëlisch-Palestijnse conflict. Een van de meest veelzeggende is afkomstig van de Nederlandse journalist J.M. Bik, die in 1973 schreef: ‘Wij staan niet achter Israël, wij staan niet achter de Palestijnen, wij staan achter onze eigen auto.’

Ten slotte moet u zeker eens gaan kijken naar de bewegende kaart van de geschiedenis van het Midden-Oosten op www.mapsofwar.com. Op deze kaart is door de loop van de geschiedenis te zien wie zoal de macht hadden in de regio. Van het Babylonische Rijk tot de Europese imperialisten, die de huidige landsgrenzen met potlood en liniaal op de kaart tekenden.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Begrijp het heden, begin bij het verleden: met HN Actueel leest u historische achtergronden bij het nieuws van vandaag. Nu de eerste maand voor maar 1,99.

Nieuwste berichten

Moeder en kind in Noord-Hollandse dracht
Moeder en kind in Noord-Hollandse dracht
Nieuws

Zeventiende-eeuwse jongen kreeg Staten-Generaal als peetouder

In 1668 kreeg een baby, de zoon van de graaf en gravin van Bentheim, een opmerkelijke voornaam. Het jongetje werd ‘Statius’ gedoopt, een afgeleide van het woord ‘Staten’. De Staten-Generaal van de Nederlandse Republiek waren namelijk peetouder van het kind. En zij hadden om die naam gevraagd.  Het was een opmerkelijke gang van zaken, want...

Lees meer
Onthoofding van Johan van Oldenbarnevelt
Onthoofding van Johan van Oldenbarnevelt
Interview

‘Met Mark Rutte zocht ik naar de resten van Van Oldenbarnevelt’ 

Ronald van Raak ging op onderzoek onder het Binnenhof. Hij vertelt over zijn historische sensatie: ‘In mijn goede pak kroop ik door het stof.’ Kent u de historische sensatie, zoals door Johan Huizinga omschreven?  ‘Die heb ik zeker ervaren tijdens een koude januarinacht in 2019, het hagelde, toen ik met Mark Rutte afdaalde in de...

Lees meer
Lída Baarová, Gustav Fröhlich en Joseph Goebbels
Lída Baarová, Gustav Fröhlich en Joseph Goebbels
Artikel

Lída Baarová: de onmogelijke liefde van Joseph Goebbels 

Rijkspropagandaminister Joseph Goebbels raakt zo verliefd op de Tsjechische actrice Lída Baarová dat hij er met haar vandoor wil. Het komt er niet van, en Baarová betaalt een hoge prijs voor de affaire. ‘Geen van mijn films is zo dramatisch geweest als mijn leven.’  Haar moeder pusht Lída (1914-2000) en haar zus Zorka Janů al...

Lees meer
Allegorie Willem I
Allegorie Willem I
Beeldessay

Het regent koninklijke lintjes, een onderscheiding die Willem I invoerde

Koning Willem I doet zijn best het nieuwe Koninkrijk der Nederlanden op te stoten in de vaart der volkeren. Toch verliest hij de helft van zijn land. Op 30 november 1813 landt Willem Frederik van Oranje na een ballingschap van 19 jaar op het strand van Scheveningen. Twee dagen later wordt hij uitgeroepen tot soeverein...

Lees meer