Home Website: Intelligente volken spreken Arabisch

Website: Intelligente volken spreken Arabisch

  • Gepubliceerd op: 31 maart 2011
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Maarten Muns

De huidige volksopstanden in een groot deel van de Arabische wereld zijn niet goed te begrijpen zonder achtergrondkennis van de politieke geschiedenis van de regio. Het Midden-Oosten en Noord-Afrika hebben een turbulent verleden. De Arabische volken zijn veelal een speelbal van de wereldpolitiek geweest.

Voor wie daar meer over wil weten, kunnen verschillende websites een gids zijn. Er is veel informatie te vinden op websites van universiteiten, onderzoeksinstituten en online encyclopedieën. In het geschiedenisgedeelte van Al-bab.com, een algemene website over de Arabische wereld, is veel informatie overzichtelijk gegroepeerd.

Op deze website zijn hoogtepunten uit de Arabische geschiedenis bij elkaar gebracht, elk met een link naar een deskundig stuk over het onderwerp elders op internet. Zo zijn er kwalitatief goede artikelen te vinden over de opkomst van de islam, de kruistochten en de periode van het westerse imperialisme.

Na wat rondklikken kunt u op verassende weetjes stuiten. Wist u bijvoorbeeld dat Christoffel Columbus een Arabische tolk meenam op zijn ontdekkingsreis naar Amerika? Als hij onderweg intelligente volken zou tegenkomen, zouden ze immers Arabisch, ‘de moeder der talen’, spreken.
De grote kracht van deze website is dat de links de bezoeker naar interessante artikelen brengen die je anders over het hoofd zou zien. Helaas is de vormgeving wat ouderwets en sober. Illustraties, fotomateriaal of filmpjes ontbreken geheel. Bovendien stopt de Arabische geschiedenis op Al-bab halverwege de twintigste eeuw. Er is nauwelijks aandacht voor recente ontwikkelingen.

Die is er wel volop op de ‘Vrije Encyclopedie van het Conflict Israël-Palestina’. Vanwege de complexiteit van dit conflict is hier ook veel historische informatie te vinden over andere landen in het Midden-Oosten. De makers proberen naar eigen zeggen een zo objectief mogelijk beeld te geven. De site bevat zeker 1500 artikelen met achtergronden over politiek, economie en religie. De artikelen zijn kort en bondig, en bevatten weer links naar interessante online bronnen. De nadruk ligt op de periode na de Tweede Wereldoorlog.

Er kan worden gezocht op alfabet of op thema. Als u bijvoorbeeld zoekt op ‘leiders van de Arabische wereld’, dan krijgt u informatie over alle vorsten en presidenten die misschien binnenkort in het museum kunnen worden bijgezet. De informatie wordt regelmatig actueel gemaakt. De val van Moebarak is bijvoorbeeld al in de teksten verwerkt. Interessant zijn ook de historische citaten, die allemaal op een of andere manier betrekking hebben op het Israëlisch-Palestijnse conflict. Een van de meest veelzeggende is afkomstig van de Nederlandse journalist J.M. Bik, die in 1973 schreef: ‘Wij staan niet achter Israël, wij staan niet achter de Palestijnen, wij staan achter onze eigen auto.’

Ten slotte moet u zeker eens gaan kijken naar de bewegende kaart van de geschiedenis van het Midden-Oosten op www.mapsofwar.com. Op deze kaart is door de loop van de geschiedenis te zien wie zoal de macht hadden in de regio. Van het Babylonische Rijk tot de Europese imperialisten, die de huidige landsgrenzen met potlood en liniaal op de kaart tekenden.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.