Home Website: Duitse parachutisten in de huiskamer

Website: Duitse parachutisten in de huiskamer

  • Gepubliceerd op: 27 april 2011
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Maarten Muns

Het zal niet lang meer duren tot de generatie die de Tweede Wereldoorlog bewust heeft meegemaakt is overleden. Toch is er geen sprake van een vergeten oorlog, bleek vorig jaar uit onderzoek. Integendeel, op middelbare scholen is de periode ’40-’45 met afstand het populairste onderwerp tijdens de geschiedenisles. Internet is een van de beproefde middelen om de historische kennis over de Tweede Wereldoorlog in stand te houden. Wat is er allemaal voor moois te vinden?

Een schitterend beginpunt is de vernieuwde website www.tweedewereldoorlog.nl, opgezet door het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Met name de drie online tentoonstellingen trekken onmiddellijk de aandacht. Wie kijkt naar de tentoonstelling Erfgoed van de oorlog zit in een schemerige Hollandse huiskamer voor een projectiescherm. Op de achtergrond het geratel van een ouderwetse diaprojector. Bezoekers kunnen zelf de projector bedienen.
 
De dia’s vertellen over verschillende digitaliseringprojecten om herinneringen aan de oorlog door te geven, bijvoorbeeld het digitaliseren van plakboeken of luchtfoto’s. Bij sommige diaseries zitten filmpjes, waaronder een verhaal over een mevrouw die bij toeval een schoolfoto met 22 onbekende Joodse jongens vindt. Na onderzoek blijken ze allemaal te zijn omgekomen in de vernietigingskampen.
De twee andere tentoonstellingen gaan over het begin en einde van de oorlog. Centraal staat hoe gewone burgers de strijd om Nederland en de bevrijding beleefden. Bij de tentoonstelling over de eerste dagen van de oorlog is het uitgangspunt opnieuw een ouderwetse huiskamer. Bezoekers kunnen onder andere op een radiotoestel, kranten en foto’s op de muur klikken om getuigenverslagen te horen en te lezen. Wie op de deur klikt, loopt de straat op en ziet Duitse vliegtuigen die parachutisten droppen. De interactieve landkaart over ‘de meidagen’ die volgt ziet er veelbelovend uit, maar werkt helaas nog niet.
De digitale tentoonstellingen zijn schitterend opgebouwd en vormgegeven. Verder bestaat de website uit verschillende informatieve thema’s (collaboratie, verzet, oorlog wereldwijd) waarbinnen links te vinden zijn met goede informatie op sites van musea en onderzoeksinstituten uit binnen- en buitenland. Tweedewereldoorlog.nl is zonder twijfel hét startpunt voor mensen die verdiepende en betrouwbare informatie over de oorlog op het web zoeken.

Een aardig overzichtelijk naslagwerk over de Tweede Wereldoorlog is de site www.go2war.nl, een project van Stichting Informatie Wereldoorlog Twee (STIWOT). De site biedt geen audiovisueel materiaal, maar wel diepgaande, informatieve artikelen over allerlei aspecten van de oorlog. De nadruk ligt enigszins op militaire geschiedenis, maar ook de Holocaust, politieke en internationale achtergronden worden belicht. De website wordt gemaakt door vrijwilligers, en dat is hier en daar te merken. Bij de biografieën wordt bijvoorbeeld de relatief onbekende soldaat Jacobus Groenewoud wel behandeld, maar de controversiële premier Dirk Jan de Geer niet.

Een website die op dit moment nog in ontwikkeling is, maar die u wellicht in de gaten kunt houden, is www.mei1940.nl. De ambitie van de makers is om ‘uit te groeien tot een van de meest complete Nederlandstalige websites over de Tweede Wereldoorlog’. Het begin is er al. Er is aansprekend beeldmateriaal, met name in de vorm van affiches uit de beginjaren van de oorlog. Het idee is dat iedereen die iets te schrijven heeft over de oorlog of oude foto’s heeft hier terecht kan.
 

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.