• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 1/2006

  Wat gebeurde er op Bloody Sunday?

  ‘Wij willen duidelijk horen dat de slachtoffers onschuldig waren’

  Door: Bas de Vries/ Londen

  Op 30 januari 1972 schoten Britse soldaten veertien demonstranten dood in het Ierse Londonderry. Na jarenlange speculaties over het werkelijke verhaal achter Bloody Sunday kwam een twaalfjarig onderzoek naar de gebeurtenissen in 2010 ten einde. Lord Saville, die het onderzoek had geleid, concludeerde dat de Britse soldaten onrechtvaardig en onverantwoordelijk hadden gehandeld en volledig verantwoordelijk waren voor de doden en gewonden. Historisch Nieuwsblad publiceerde in 2006 dit artikel over Bloody Sunday.

  John Kelly stond op nauwelijks twintig meter afstand van zijn jongere broer Michael toen de Britse paramilitairen die fatale 30e januari 1972 met scherp begonnen te schieten. Net als iedereen in de demonstratie in Derry zocht hij onmiddellijk dekking, terwijl de kogels over zijn hoofd suisden. 'Ze schoten echt op alles wat bewoog,' vertelt Kelly. 'Volgens de officiële cijfers zijn er maar liefst 108 kogels afgevuurd die dag.'

  Dat de 17-jarige Michael geraakt was, hoorde John enkele minuten later van een van zijn zwagers. 'Ik ben nog met hem meegereden naar het ziekenhuis. Hij ademde toen al nauwelijks meer. Je probeert op zo'n moment hoop te houden, maar in mijn hart wist ik meteen dat het te laat was. Binnen een paar minuten was het inderdaad gebeurd met hem.'

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen