Home Wagengraf

Wagengraf

  • Gepubliceerd op: 28 januari 2020
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Geertje Dekkers
Wagengraf

Onbekenden hebben in de buurt van Nijmegen een graf van ongeveer 2700 jaar oud gevonden en tevergeefs geprobeerd de inhoud te slijten.

De onbekenden waren in de Hatertse en Overasseltse Vennen illegaal met een metaaldetector op zoek naar overblijfselen uit de Tweede Wereldoorlog. In plaats daarvan vonden ze een prehistorisch ‘wagengraf’: de resten van een crematie, die waren begraven met een wagen, paardentuig en allerlei metalen voorwerpen.

Dagblad De Gelderlander meldt dat de vinders de resten eerst aanboden aan de Nijmeegse archeologievereniging AWN en Museum Kasteel Wijchen. Nadat deze instellingen het aanbod hadden afgeslagen, gaven ze de grafresten aan Jo de Wit, die in Grave een bescheiden archeologiemuseum heeft. Voor niets, want de vinders konden er toch niets mee en zouden ze anders maar weggooien. De Wit nam de spullen aan en meldde de schenking, zoals dat hoort, bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Tot zijn verbazing stonden ambtenaren van de Rijksdienst slechts een dag later op de stoep om de zeldzame grafresten mee te nemen. Zij bleken al op de hoogte van de vondst, want de vinders hadden in hun omgeving rondgemaild over de schat en voor de duidelijkheid foto’s bijgevoegd. Die waren bij de Rijksdienst beland, waardoor de ambtenaren precies wisten wat ze bij De Wit in beslag moesten nemen. Wettelijk gezien mocht hij de spullen houden, maar dan moest hij wel opdraaien voor de kosten van de conservatie. Die kon hij niet opbrengen. De Rijksdienst zal de grafresten nu eerst onderzoeken, maar de kans is groot dat ze op een later moment voor het publiek te zien zullen zijn.
 

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.