• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  dinsdag 21 juni 2022

  Column: Vredesretoriek uit de Koude Oorlog

  Door: Beatrice de Graaf

  ‘Hooggeachte professor, we weten dat u zich inzet voor de wereldvrede en willen graag met u in contact komen.’ Vast weer zo’n man (ja, het zijn altijd mannen) die mij een recept voor ontmanteling van kernwapens/beëindiging van terrorisme/inzichten in de geopolitiek cadeau wil doen. Meestal reageer ik dan nogal ondankbaar. Dit keer ook – dat wil zeggen, de mail werd weggegooid. Maar er bleef toch iets knagen.

  Waar deed die zinsnede – en er volgden er nog een paar in die trant – aan denken? Toch behoorlijk aan de steile en stijve formuleringen die ik in de archieven van de Oost-Duitse communistische partij was tegengekomen of in toespraken van politburoleden van de CPSU in de jaren tachtig. Omdat de tijden niet al te ontspannen zijn, heb ik er toch maar iemand naar laten kijken. En inderdaad: het bleek niet te deugen. Er volgden nog meer mails, steeds harder van toon. Kortom, we hadden te maken met een agent of influence, een kwaadwillend persoon die bewust mijn mailbox had opgezocht.

  Pas toen besefte ik dat de oorlog in Oekraïne, hoezeer nog regionaal beperkt, echt een nieuw type Koude Oorlog aan het inluiden is. De geschiedenis herhaalt zich nooit. Het Oost-West-conflict, met de verstarde fronten en de wereldwijde ideologische patstelling, komt in die vorm niet meer terug. Daartoe is Moskou in het geheel niet in staat. Het staat zeker in Europa min of meer alleen, een enkel onbeduidend pionlandje daargelaten.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen