Home ‘Uitlatingen Thierry Baudet zijn antisemitisch’ 

‘Uitlatingen Thierry Baudet zijn antisemitisch’ 

  • Gepubliceerd op: 20 maart 2024
  • Laatste update 26 mrt 2024
  • Auteur:
    Geertje Dekkers
  • 2 minuten leestijd
Baudet moet zich in de rechtbank verantwoorden voor zijn vergelijking van het coronabeleid met de Holocaust, 15 december 2021.

Dit artikel krijgt u van ons cadeau

Wilt u onbeperkt toegang tot de artikelen op Historischnieuwsblad.nl? U bent al lid vanaf €1,99 per maand. Sluit hier een abonnement af en u heeft direct toegang.

Is Forum voor Democratie antisemitisch? Ja, schrijft de Amerikaanse historicus Jazmine D. Contreras in The Journal of Holocaust Research. In uitlatingen van FvD-politici ‘bestaan Joden alleen als eendimensionale Holocaustslachtoffers die hun status misbruiken voor materieel gewin’. 

Contreras (Goucher College, Baltimore) onderzocht uitlatingen van Thierry Baudet en andere FvD-politici uit 2021 en 2022. Daarin vergeleken ze onder meer het coronabeleid met het nazibewind. Op het eerste gezicht lijkt die vergelijking niet antisemitisch, omdat Joden slachtoffers waren van de nazi’s. Maar in de praktijk bagatelliseerden FvD’ers zo de Holocaust, betoogt Contreras, en versterkten ze een mythe die Joden afschildert als onbetrouwbare nepslachtoffers. Zichzelf positioneerden zij als de echte slachtoffers. 

Meer nieuwsberichten in uw inbox? Schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.

Ontvang historische artikelen, nieuws, boekrecensies en aanbiedingen wekelijks gratis in uw inbox.

Ook de steun die Baudet geeft aan Israël, past volgens Contreras binnen een antisemitische manier van denken, hoe verwarrend dat ook is. Joden die in een ‘eigen’ staat leven, zijn voor Baudet niet problematisch, omdat homogene natiestaten passen binnen zijn idealen. Maar ondertussen richt FvD zich tegen een vermeende Joodse wereldelite, bestaande uit mannen zoals George Soros. 

Volgens Contreras daagt FvD bewust de plaats van de Holocaust in de Nederlandse herinneringspolitiek uit. De historicus verwijst naar een Twitterdraad van Baudet van 4 mei 2022, waarin hij schreef: ‘WO2 wordt continu door de heersende kliek aangewend en gebruikt om de eigen plannen te legitimeren en critici te brandmerken […] er zou een directe lijn bestaan van patriottisme naar xenofobie naar Auschwitz.’ Met deze woorden schilderde Baudet patriotten en xenofoben af als slachtoffers van de elite. 

Baudet is er ook niet blij mee dat er meer aandacht is gekomen voor de medeverantwoordelijkheid van Nederlandse instellingen en burgers voor de Holocaust. Vertekening van de geschiedenis is een wezenlijk onderdeel van de FvD-strategie, stelt Contreras. ‘Hij wast het Nederlandse erfgoed wit en minimaliseert de Holocaust om nationale trots aan te wakkeren – een trots die slachtoffers en daders opnieuw definieert, en een veronderstelde culturele en raciale superioriteit viert.’ 

Openingsafbeelding: Baudet moet zich in de rechtbank verantwoorden voor zijn vergelijking van het coronabeleid met de Holocaust, 15 december 2021. Bron: ANP.

Dit artikel is gepubliceerd in Historisch Nieuwsblad 4 - 2024