Home Twitter-therapie voor eenzame historici

Twitter-therapie voor eenzame historici

  • Gepubliceerd op: 18 juni 2021
  • Laatste update 13 okt 2022
  • Auteur:
    Beatrice de Graaf
  • 2 minuten leestijd
Beatrice de Graaf

Wat zijn de bijwerkingen en neveneffecten van de coronapandemie en de lockdown? Elders heb ik betoogd dat de opkomst van ‘hyperbolie’, de extreme overdrijvingen en onwaarheden op sociale media, samenvalt met de politieke beslissingen en incidenten rond de Covid-19-crisis. Een ontwikkeling die te betreuren valt. Want hashtags als #Neurenberg 2.0 of vergelijkingen van vaccinatiebewijzen met Jodensterren zijn hyperbolen die pijn doen in de oren van iedere rechtgeaarde historicus.

Daar wil ik het dan ook niet meer over hebben. Hier, in de gezellige huiskamer van Historisch Nieuwsblad, wil ik de feelgood-effecten van corona onder de aandacht brengen. En ook daarin spelen sociale media een cruciale rol. Want tijdens corona ben ik op Twitter gegaan en – de onvermijdelijke stormen die af en toe over je heen razen daargelaten – in een warm bad van ‘twitterstorians’ terechtgekomen. Voor elke historische niche is er wel een groepje Twitter-vrienden te vinden. Of je nu bezeten bent van Napoleon (niet eens een niche, maar een behoorlijk Twitter-continent inmiddels, met een expansiesnelheid waaraan de Grande Armée niet kon tippen), van het Duitse Keizerrijk (Katja Hoyer), of je nu een feitenfetisjist bent (dank, Boudewijn Steur en Maarten van Riel!) of dol bent op historische japonnen (fridayfrills) – je kunt je van een schare woest-enthousiaste volgers verzekerd weten.

Helemaal onbeduidend zijn die Twitter-bubbels voor de ‘echte’ wereld niet. Toen laatst Andere Tijden op de tocht stond, spanden alle sociale mediaplatforms samen om #RedAndereTijden viral te laten gaan – en alle Nederlandse twitterstorians die ik kende deden mee.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Begrijp het heden, begin bij het verleden: met HN Actueel leest u historische achtergronden bij het nieuws van vandaag. Nu de eerste maand voor maar 1,99.

Maar er is meer. In tijden dat de conferenties werden uitgesteld, nieuwe boeken niet meer op een echte presentatie ten doop werden gehouden, en doorzakken in de kroeg om historische noten te kraken slechts een vage droom van vroeger was, heeft Twitter zich opgeworpen als de nieuwe therapiezone voor vereenzaamde historici. U denkt dat ik overdrijf? Kort voor kerst, toen ik er echt even doorheen zat, kreeg ik een uitnodiging van mijn Twitter-vrienden om tegelijk de historische kaskraker Waterloo te kijken. En daar live met elkaar over te twitteren. Blücher-fans uit Duitsland, Wellington-adepten, Napoleon-fans en russofielen deelden hun mening over Christopher Plummer, Rod Steiger en de onvolprezen Lodewijk XVIII-vertolking van Orson Welles. Mijn kerst was goed.

Zo goed dat een aantal 1815-Twitter-vrienden nu in het echt wil afspreken. Maar net als vroeger met penvrienden weet ik niet of ik dat wel durf. Twitter-illusies moeten dat misschien maar gewoon blijven.

 

Dit artikel is gepubliceerd in Historisch Nieuwsblad 7 - 2021

Nieuwste berichten

Bendeleden in Wilmington
Bendeleden in Wilmington
Artikel

Frederik van Eeden duldde racisme in Amerika

De idealist Frederik van Eeden begon in 1909 een nieuwe landbouwkolonie in de Amerikaanse staat North Carolina. Daarbij kreeg hij hulp van de schatrijke white supremacist Hugh MacRae, die betrokken was bij een racistische staatsgreep. Waarom ging Van Eeden toch met hem in zee?  In 1909 gaat arts, psychiater, schrijver en idealist Frederik van Eeden...

Lees meer
Canadese Week op een Amsterdamse school
Canadese Week op een Amsterdamse school
Artikel

Waarom het experiment om iedereen Engels te leren mislukte

Nederland moest vooruit in Europa. Daarom moest iedereen Engels leren, vond de Arnhemse PvdA-voorman Herman Koch. Het kwam in zijn stad in 1958 tot een experiment op lagere scholen – dat al snel vastliep. ‘Good morning, meneer!’, ‘Good morning, children!’ De begroeting tussen de kinderen van de derde klas van de openbare lagere school aan...

Lees meer
Zicht op Maastricht, 1581.
Zicht op Maastricht, 1581.
Nieuws

Politieke grenzen zorgden voor andere bouwstijl

Huizen in Maassteden als Maastricht, Sittard, Roermond en Venlo vertoonden tussen 1200 en 1600 opvallende verschillen. Die vielen in belangrijke mate samen met de politieke grenzen, zo betoogt Birgit Dukers in haar proefschrift Bouwen langs de Maas, waarop ze onlangs promoveerde aan de Universiteit van Amsterdam. De huidige provincie Limburg was in de late Middeleeuwen...

Lees meer
Tussen de kermiswagens. Schilderij door Otto Eerelman, circa 1900-1918.
Tussen de kermiswagens. Schilderij door Otto Eerelman, circa 1900-1918.
Beeldessay

Woonwagenbewoners hebben liever een huis op wielen

Tienduizenden mensen willen niet in een huis, maar in een woonwagen leven. Dat leidt al eeuwen tot discriminatie en tot strijd met de overheid, die hun vrijheid steevast probeert in te perken.   In Nederland hebben ook altijd mensen gewoond zonder vaste verblijfplaats. In de Middeleeuwen waren dit reizende handelaren of mensen met een specialistisch beroep....

Lees meer