Home Twee ‛middeleeuwse’ tapijten

Twee ‛middeleeuwse’ tapijten

  • Gepubliceerd op: 30 september 2019
  • Laatste update 13 okt 2022
  • Auteur:
    Geertje Dekkers
  • 1 minuut leestijd
Twee ‛middeleeuwse’ tapijten

Het beroemde middeleeuwse tapijt van Bayeux heeft nu gezelschap van een moderne variant, waarop taferelen uit de Amerikaanse fantasyserie Game of Thrones zijn afgebeeld.

Het originele doek in de Noord-Franse stad Bayeux is een kleine 1000 jaar oud, 70 meter lang en rijk versierd met borduursels die gebeurtenissen uit het leven van Willem de Veroveraar laten zien. Deze Normandische hertog stak in 1066 het Kanaal over en won de beroemde Slag bij Hastings. Hij veroverde Engeland, werd koning en gaf een beslissende wending aan het bestuur van het land. Het tapijt van Bayeux hangt in een museum en trekt jaarlijks stromen toeristen.

Sinds kort kunnen bezoekers in het verderop gelegen Hôtel du Doyen ook een kijkje nemen bij een doek dat veel op het beroemde tapijt lijkt, maar nog maar zeer recent werd vervaardigd. Dit nieuwe doek geeft scènes weer uit Game of Thrones, een gewelddadige fantasyserie die barst van de verwijzingen naar de Middeleeuwen. Het is een stunt van het Ierse toerismebureau, dat Ierland graag als het land van Game of Thrones presenteert, omdat veel scènes er zijn opgenomen. Bovendien maken de Ieren zo reclame voor hun historische textielindustrie.

Het Game of Thrones-tapijt volgt het verhaal van de tv-serie: de strijd om de Iron Throne van de Seven Kingdoms en de vele dynastieke complotten. De afbeeldingen bevatten flink meer bloed en draken dan die op het middeleeuwse tapijt. Ook is het doek grotendeels geweven en zijn alleen de details geborduurd, terwijl het origineel helemaal bestaat uit (arbeidsintensiever) borduurwerk.

Normaal hangt het Game of Thrones-tapijt in het Ulster Museum, maar om te vieren dat de serie is afgerond en het tapijt klaar is, is het naar Bayeux verscheept, waar het nog tot 31 december van dit jaar te zien zal zijn.
 

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Begrijp het heden, begin bij het verleden: met HN Actueel leest u historische achtergronden bij het nieuws van vandaag. Nu de eerste maand voor maar 1,99.

Dit artikel is gepubliceerd in Historisch Nieuwsblad 10 - 2019

Nieuwste berichten

Scène uit het grote offensief
Scène uit het grote offensief
Recensie

Blunders en rivaliteit kostten mensenlevens in de Slag om de Schelde

Dat Zeeland met de Slag om de Schelde het grootste Nederlandse slagveld werd in de Tweede Wereldoorlog had niet gehoeven. Het was anders gelopen als de Britse legeraanvoerder Bernard Montgomery minder eigengereid was geweest. Zijn rivaliteit met de geallieerde opperbevelhebber Dwight Eisenhower hielp ook niet mee, blijkt uit de documentaire Het grote offensief. De film...

Lees meer
Amsterdam leverde zijn Joden uit aan de Duitsers, concludeert het NIOD
Amsterdam leverde zijn Joden uit aan de Duitsers, concludeert het NIOD
Recensie

Amsterdam leverde zijn Joden uit aan de Duitsers, concludeert het NIOD

Eerst waren er excuses van het Amsterdamse gemeentebestuur, pas daarna verscheen het bijbehorende onderzoek van het NIOD. Beide trekken dezelfde conclusie: de gemeente gaf volle medewerking aan het beleid van de Duitse bezetter om Amsterdam judenrein te maken. Maar waar burgemeester Femke Halsema koos voor het perspectief van de slachtoffers, staat het NIOD vooral stil...

Lees meer
Atatürks secularisme putte uit Franse bronnen 
Atatürks secularisme putte uit Franse bronnen 
Nieuws

Atatürks secularisme putte uit Franse bronnen 

De beweging van de Jonge Turken, die zich aan het begin van het twintigste eeuw inzette voor de modernisering van het vaderland, liet zich door Franse ideeën inspireren. Dat laat historicus Remzi Çağatay Çakırlar zien in zijn proefschrift, waarop hij onlangs in Leiden promoveerde.  In 1925 gaf de intellectueel en Jonge Turk Abdullah Cevdet een...

Lees meer
Speelfilm <i>Perla</i>: communisten ruïneren jong stel
Speelfilm <i>Perla</i>: communisten ruïneren jong stel
Recensie

Speelfilm Perla: communisten ruïneren jong stel

We mogen denken dat we ons lot in eigen hand hebben, maar de speelfilm Perla dwingt tot bescheidenheid. Daarin ruïneert het communistische regime in Tsjechoslowakije het leven van een jong stel. Het drama opent met de inval in 1968 in Tsjechoslowakije door de legers van het Warschaupact. Daarna schakelt de film over naar 1981 in...

Lees meer