Het beroemde middeleeuwse tapijt van Bayeux heeft nu gezelschap van een moderne variant, waarop taferelen uit de Amerikaanse fantasyserie Game of Thrones zijn afgebeeld.
Het originele doek in de Noord-Franse stad Bayeux is een kleine 1000 jaar oud, 70 meter lang en rijk versierd met borduursels die gebeurtenissen uit het leven van Willem de Veroveraar laten zien. Deze Normandische hertog stak in 1066 het Kanaal over en won de beroemde Slag bij Hastings. Hij veroverde Engeland, werd koning en gaf een beslissende wending aan het bestuur van het land. Het tapijt van Bayeux hangt in een museum en trekt jaarlijks stromen toeristen.
Sinds kort kunnen bezoekers in het verderop gelegen Hôtel du Doyen ook een kijkje nemen bij een doek dat veel op het beroemde tapijt lijkt, maar nog maar zeer recent werd vervaardigd. Dit nieuwe doek geeft scènes weer uit Game of Thrones, een gewelddadige fantasyserie die barst van de verwijzingen naar de Middeleeuwen. Het is een stunt van het Ierse toerismebureau, dat Ierland graag als het land van Game of Thrones presenteert, omdat veel scènes er zijn opgenomen. Bovendien maken de Ieren zo reclame voor hun historische textielindustrie.
Het Game of Thrones-tapijt volgt het verhaal van de tv-serie: de strijd om de Iron Throne van de Seven Kingdoms en de vele dynastieke complotten. De afbeeldingen bevatten flink meer bloed en draken dan die op het middeleeuwse tapijt. Ook is het doek grotendeels geweven en zijn alleen de details geborduurd, terwijl het origineel helemaal bestaat uit (arbeidsintensiever) borduurwerk.
Normaal hangt het Game of Thrones-tapijt in het Ulster Museum, maar om te vieren dat de serie is afgerond en het tapijt klaar is, is het naar Bayeux verscheept, waar het nog tot 31 december van dit jaar te zien zal zijn.
Dit artikel is exclusief voor abonnees