Home Trump wil ‘patriottisch’ onderwijs

Trump wil ‘patriottisch’ onderwijs

  • Gepubliceerd op: 22 oktober 2020
  • Laatste update 13 okt 2022
  • Auteur:
    Geertje Dekkers
Trump wil ‘patriottisch’ onderwijs

Nu anderen de slavernij een centrale plaats willen geven in het Amerikaanse historische bewustzijn, begint president Donald Trump een tegencampagne.

‘Links heeft het Amerikaanse verhaal vertekend, vervormd en verontreinigd met bedrog, onwaarheden en leugens,’ stelde president Trump afgelopen september tijdens de White House Conference on American History. Hij kondigde een nationale commissie aan die ‘patriottistisch onderwijs’ zal gaan bevorderen.

Deze ‘1776-commissie’, genoemd naar het jaar van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring, is een sneer naar een historisch project van The New York Times. Dit ‘1619-project’ is genoemd naar het jaar dat de eerste Afrikaanse slaven in Amerika aankwamen en wil de slavernij centraal stellen in het historische verhaal over de VS. Het project heeft de Pulitzer Prize for Commentary gekregen, maar is ook op feitelijke punten bediscussieerd door historici.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Trump vindt het hele uitgangspunt van de onderneming niets: ‘Dit project herschrijft de Amerikaanse geschiedenis om onze kinderen te leren dat we gebaseerd zijn op het principe van onderdrukking, niet op vrijheid.’ Zijn 1776-commissie zal het tegenovergestelde doen: die zal ‘onze docenten aanmoedigen onze leerlingen te onderwijzen in het wonder van de Amerikaanse geschiedenis’.

Dat sluit aan bij een plan dat Trump deze zomer aankondigde. In reactie op activisten die standbeelden van slaveneigenaren wilden weghalen, kondigde Trump een Nationale Tuin van Amerikaanse Helden aan, met standbeelden van de ‘grootste Amerikanen die ooit hebben geleefd’. Zo zal de jeugd volgens Trump leren ‘van Amerika te houden, met hun hele hart en ziel’.

Dit artikel is gepubliceerd in Historisch Nieuwsblad 11 - 2020