Home Troje – Stephen Fry

Troje – Stephen Fry

  • Gepubliceerd op: 26 januari 2021
  • Laatste update 13 okt 2022
  • Auteur:
    Jeroen Vullings
  • 2 minuten leestijd
Troje – Stephen Fry

In zijn nieuwste boek vertelt Stephen Fry het verhaal over de val van Troje op twee manieren tegelijk: als historische gebeurtenis én als mythe. Hij zet de Ilias van Homerus bewonderenswaardig naar zijn hand.

Telkens weet Stephen Fry ons te verbluffen met een historische vertelling die je eigenlijk had kunnen zien aankomen. Na zijn onverbiddelijke bestseller Mythos, over de Griekse goden, kwam het verrukkelijke vervolgdeel Helden, over de Griekse superhelden van toen. Natuurlijk kon daarna het beroemde verhaal over de val van Troje niet uitblijven. Laat de eeuwig onweerstaanbare ingrediënten maar even passeren: de Trojaanse prins Paris verleidt andermans vrouw, de Griekse schone Helena, waarna een Griekse militaire alliantie uitvaart om die Trojanen mores te leren. Zogenaamd om het geschaakte meisje, maar eigenlijk om de toenmalige wereldmacht te verkrijgen. Het einde is bekend uit Homerus’ Ilias: na vele gevechten zorgde Odysseus’ list voor de verwoesting van Troje.

Fry pakt het in Troje anders aan dan Homerus. Want om het einde van die stad (in het huidige Turkije) te begrijpen moeten we haar begin begrijpen, schrijft Fry. Dus lezen we eerst uitgebreid over de stichting, door een prins die net een koe heeft gewonnen. Het unieke van Fry is dat hij in Troje het verhaal tegelijkertijd op twee manieren vertelt: als waargebeurd relaas met veel geschiedkundige feiten, erudiete verwijzingen en etymologische verklaringen én als symbolische vertelling – als mythe. Dus over de stichting van Troje waarbij de prins van een orakel te horen krijgt dat hij moet gaan bouwen daar waar zijn koe zich neervlijt. Maar ook over een bijzonder teken: de beeltenis van godin Athene doemt op.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Verder staan de Griekse goden boven de Trojaanse grond elkaar naar het leven, zijn ze ontriefd, halen ze verhaal en koesteren ze hun grieven – geen beste voortekenen voor de stad, wil Fry daarmee vast zeggen. Bewonderenswaardig is hoe eclectisch hij durft om te springen met het voorbeeldboek Ilias: hij beperkt zich tot de aansprekende hoogtepunten (over Achilles en Hector) en laat veel vermoeiend wapengekletter achterwege. Bovendien trakteert hij ons alvast op wat actie van Odysseus, die in de Odyssee thuishoort. Dat wordt vast en zeker zijn vervolgboek op Troje, waag ik te voorspellen. Daarvoor hoef je geen orakel te raadplegen.

Jeroen Vullings is biograaf en criticus.

 

Troje. Een verhaal van liefde en oorlog

Stephen Fry

365 p. Thomas Rap, € 24,99

 

 

Dit artikel is gepubliceerd in Historisch Nieuwsblad 2 - 2021

Nieuwste berichten

Ossietzky in het concentratiekamp, 1934.
Ossietzky in het concentratiekamp, 1934.
Artikel

Dissident ging liever naar het strafkamp dan op de vlucht

Net als Aleksej Navalny besloot de Duitse dissident Carl von Ossietzky zijn land niet te ontvluchten toen hij gevaar liep. Hij wist dat hij bovenaan de zwarte lijst van de nazi’s stond, maar bleef toch in Berlijn toen Hitler in 1933 de macht greep. ‘De opposant die over de grens vlucht, werpt al snel holle frasen zijn land in,’ meende hij. Die moed bekocht hij met de dood in een concentratiekamp.

Lees meer
Waffen SS'ers in Vught
Waffen SS'ers in Vught
Interview

‘Waffen-SS’ers dachten dat het verleden niet lang aan hen zou kleven’

Hoewel ze geen paspoort meer hebben, blijven veel Syriëgangers toch in Nederland. Ook in 1945 verloren mannen die zich bij de Duitsers hadden aangesloten hun Nederlanderschap. Maar de omgang met deze Waffen-SS’ers en de Syriëgangers verschilt volgens historicus Peter Romijn. ‘De huidige wetgeving draait om uitstoting, maar na de Tweede Wereldoorlog was ook sprake van re-integratie.’

Lees meer
Truman poseert met de Chicago Daily Tribune
Truman poseert met de Chicago Daily Tribune
Artikel

Een presidentskandidaat dump je niet zomaar

Terwijl Donald Trump en Joe Biden zich opmaken voor de verkiezingsstrijd, gaan er bij hun partijen stemmen op om alsnog voor een andere presidentskandidaat te kiezen. Maar het verleden leert dat het lastig is om een leidende kandidaat opzij te zetten.

Lees meer
Gaius spreekt het volk toe. Ets door Silvestre David Mirys, 1799.
Gaius spreekt het volk toe. Ets door Silvestre David Mirys, 1799.
Artikel

De populistische Gracchen beloofden gouden bergen

Populistische politici zijn van alle tijden. Na een mislukte carrière zag de Romein Tiberius Gracchus nog maar één uitweg: hij werd een volkstribuun die het volk beloofde wat het wilde horen. Of zijn plannen uitvoerbaar waren, deed er niet toe. Het ging hem om de macht. En dat gold ook voor zijn broer en opvolger Gaius.

Lees meer