• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 1/2019

  Studentenprotest in de jaren 60

  De doorbraak begint in Tilburg

  Door: Twan van den Brand

  Nog eerder dan het Maagdenhuis raakt de Katholieke Hogeschool Tilburg in de greep van het studentenprotest. In april 1969 wordt de hogeschool door linkse actievoerders bezet. Negen dagen lang maken ze er de dienst uit.Goedemorgen, u spreekt met de Karl Marx Universiteit.’

  Het is stervenskoud. De gevoelstemperatuur ligt ver onder nul. Er ligt een pak sneeuw. Toch hebben twaalf studenten van de Katholieke Hogeschool Tilburg de voorbije nachten – in wisseldiensten – urenlang in een greppel gelegen. Die beproeving is nodig om in kaart te brengen op welk tijdstip de bewakers hun ronde doen. Het gebouw ligt aan de stille rand van de stad, in het groen van de Oude Warande.

  Maar nu, in de vroege ochtend van dinsdag 18 februari 1969, zo tegen vieren, sjouwen de studenten met ladder, kwast en menie naar de hoofdingang. Boven de poort schilderen ze in rode kapitalen: KARL MARX UNIVERSITEIT. Als het karwei een uur later is geklaard, kruipen ze in een nabije studentenflat haastig in een warm bed. De nachtelijke actie haalt slechts mondjesmaat de media.
   

  De tekst loopt door onder de afbeelding

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen