• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 1/2017

  Stem des volks

  De opkomst van politieke partijen

  Door: Willem de Bruin

  Negentiende-eeuwse parlementariërs stemden ‘zonder last of ruggespraak’. Ze lieten zich leiden door hun individuele opvattingen over het landsbelang. Dat veranderde toen ze zich gingen organiseren in politieke partijen.

  Het stelsel van politieke partijen is ontstaan in de negentiende eeuw, toen geleidelijk aan een steeds groter deel van de bevolking stemrecht kreeg en kiezers zich gingen organiseren rond hun groepsbelang, geloof of levensovertuiging. De kwestie hoe in een representatieve democratie de wens van de kiezer moet worden vertaald, was toen al honderd jaar oud. Met de oprichting in 1796 van de Nationale Vergadering kreeg Nederland de eerste gekozen volksvertegenwoordiging. Maar dit democratische experiment ging spoedig ten onder aan onderlinge verdeeldheid en Franse bemoeizucht, uitmondend in de annexatie van Nederland door Napoleon.

  Nieuwe Grondwet

  In 1814, een jaar na het vertrek van de Fransen, kreeg Nederland een nieuwe Grondwet. De volksvertegenwoordiging ging net als vroeger Staten-Generaal heten, wat een continuïteit suggereerde die er niet was. De vroegere Staten-Generaal was geen volksvertegenwoordiging in de moderne betekenis. Het was een overlegorgaan van de zeven autonome gewesten die samen de Republiek der Verenigde Nederlanden vormden. De afgevaardigden waren niet door de bevolking gekozen, maar benoemd door de gewestelijke standenvergadering, de Staten-Provinciaal.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen