• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 5/2010

  Stadhouder van Napoleon

  Charles-François Lebrun

  Door: Hans Schoots

  In 1810 werd Nederland door de Franse keizer Napoleon geannexeerd. Charles-François Lebrun werd gouverneur-generaal. Terwijl de keizer hard optreden van hem verlangde, heette hij in Nederland algauw ‘de goede stadhouder’.

  Op 14 juli 1810 spoedden de burgemeester van Amsterdam en zijn naaste medewerkers zich naar Alphen aan den Rijn om eer te bewijzen aan de net benoemde gouverneur-generaal voor de Hollandse departementen, die per koets in aantocht was vanuit Parijs. Deze gouverneur was Charles-François Lebrun: Fransman, luitenant-generaal, hertog van Piacenza en prins-opperschatbewaarder van het keizerrijk. Hij kreeg in Nederland de leiding nadat Napoleon had besloten de gewesten aan de Noordzee geheel in zijn rijk te integreren.

  Het gebied werd verdeeld in zeven departementen naar Frans model, waarvan elk werd geleid door een prefect. De gulden werd vervangen door de Franse franc en de hoofdstad was voortaan Parijs. Als troost werd Amsterdam uitgeroepen tot Derde Stad van het keizerrijk. Het keizerlijke paleis op de Dam werd Lebruns officiële residentie, Huis ten Bosch zijn buitenplaats.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen