Home Spielberg

Spielberg

  • Gepubliceerd op: 18 september 2000
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Mirjam Prenger
  • 3 minuten leestijd

De filmproducent zegt: ‘Ik voel mij verwant met alle overlevenden’. Sterker nog: ‘Ik voel mij verbonden met het concept van de holocaustoverlevende, al heb ik er relatief weinig ontmoet.’

De filmproducent vertelt over een op video opgenomen relaas van een Poolse oud- kampbewoonster. Hij verstond er geen woord van, maar was geroerd door de kracht van haar emoties. ‘Ik kon haar pijn en verlossing voelen. Het klonk als een treurig lied en ik moest huilen.’
        De filmproducent vertoont de documentaire die hij geproduceerd heeft over de lotgevallen van vijf Hongaarse joden. Hij waarschuwt het publiek. ‘Dit zijn onuitwisbare beelden’. Na afloop krijgt hij een staande ovatie. De filmproducent buigt.
        In de deze zomer opgelaaide discussie over de holocaustindustrie, naar aanleiding van Norman Finkelsteins The Holocaust Industry (de Nederlandse vertaling verschijnt deze maand), is de naam van de filmproducent niet een keer gevallen. Opmerkelijk. Met Schindler’s List, zijn speelfilm over de holocaust, kreeg Steven Spielberg veel kritiek te verduren, maar zijn documentaires over overlevenden van de holocaust ontmoeten weinig weerstand.
        Zij laten immers echte mensen zien. Geen geromantiseerde Hollywood-versie van het verleden, zo beweert Spielberg, maar ‘een buitengewone reis terug in de tijd’. En ze dienen een educatief doel. Nie wieder. Maar ook, zegt hij, ‘dat hetzelfde mij, jou, je buurman, iedereen had kunnen overkomen’.
        Alleen is de Tweede Wereldoorlog al een tijdje voorbij. Daarom verzamelt de filmproducent verhalen van ooggetuigen. Voordat het te laat is. ‘Het is een echte reddingsoperatie’, zegt Spielberg. De overlevenden sterven uit. Sinds 1994, toen Spielberg zijn Survivors of the Shoah Visual History Foundation oprichtte, zijn vrijwilligers als gekken bezig geweest overlevenden voor de videocamera te krijgen.
        De teller staat nu op ruim 51.000 ooggetuigen uit 57 landen. Meer dan honderdduizend uur interview zijn op videoband vastgelegd. En elk interview wordt, indien mogelijk, afgesloten met hetzelfde beeld: de overlevende omringd door een schare van kinderen, klein- en achterkleinkinderen.
        De geïnterviewden vermengen feiten met fantasie. Dat is onvermijdelijk, zegt de filmproducent. Twee jaar nadat zijn stichting een bekende historicus uit het Holocaust Museum had ingehuurd om de wetenschappelijke pretenties van het project op te vijzelen, werd de man weer ontslagen.
        De filmproducent begon ondertussen met behulp van het verzamelde materiaal films te produceren. The Last Days, over de vijf Hongaarse joden, verscheen begin 1999. Slechts een handjevol critici mokte. Carl Friedman noemde de documentaire ‘de zoveelste poging van Spielberg en zijn helpers met terugwerkende kracht betekenis te geven aan de zinloze vernietiging van miljoenen’. De film kreeg de Oscar voor beste documentaire. En Spielberg ontving het Duitse Bundesverdienstekreuz voor zijn holocaustwerk.
        Anderhalve maand geleden werd bekend dat Spielberg een internationale groep van filmregisseurs, waaronder de befaamde Andrzej Wajda, heeft samengesteld om vijf nieuwe documentaires te maken over de holocaust. De documentaires behandelen de levens van overlevenden uit Polen, Tsjechië, Rusland, Hongarije en Argentinië. Ze verschijnen volgend jaar.
        Spielberg maakt intussen een uitstapje. Hij gaat een driedelige televisiefilm produceren over het leven van Anne Frank, gebaseerd op de recente biografie van Melissa Müller. De filmtitel: Anne Frank: The Whole Story. Het volgt haar tot aan haar laatste uren in Bergen-Belsen. Een hoofdrolspeelster wordt nog gezocht. Maar de Emmy-award staat al klaar. De filmproducent doet het niet voor minder.
Mirjam Prenger

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Begrijp het heden, begin bij het verleden: met HN Actueel leest u historische achtergronden bij het nieuws van vandaag. Nu de eerste maand voor maar 1,99.

Nieuwste berichten

Philip Dröge
Philip Dröge
Column

Geen messing monster voor Dom Henrique

In Nederland zijn we van de bordjes. Die geven uitleg en context; excuseren het verleden en masseren het heden. Geen standbeeld met de geur van nationalisme ontkomt aan het messing monster. Natuurlijk heeft Coen een plaque, net als Van Heutsz, zodat we nog eens krijgen ingepeperd hoe malicieus ze zijn geweest. Wie schetste dan ook...

Lees meer
‘Dankzij de Maartrevolutie werden vrouwen politiek actief’
‘Dankzij de Maartrevolutie werden vrouwen politiek actief’
Interview

‘Dankzij de Maartrevolutie werden vrouwen politiek actief’

Maart is de maand van de vrouwenbeweging, met om te beginnen 8 maart als Internationale Vrouwendag. Het is geen toeval dat juist deze maand is gekozen: in maart 1848 brak in Duitsland de revolutie uit. Universitair docent Anne Heyer (Universiteit Leiden) legt uit wat het verband is. ‘Voor het eerst bezochten vrouwen de senaat.’ Wat...

Lees meer
‘Dankzij Dina Sanson verbeterde de zorg voor arme kinderen’
‘Dankzij Dina Sanson verbeterde de zorg voor arme kinderen’
Interview

‘Dankzij Dina Sanson verbeterde de zorg voor arme kinderen’

Dina Sanson (1868-1929) was de eerste politievrouw van Nederland. Historicus Tsila Rädecker kwam haar op het spoor toen ze van familieleden van Sanson een boodschappentas kreeg met foto’s en documenten. In Voor vrouw en kind reconstrueert Rädecker het leven van de politievrouw. ‘Door Dina’s inzet verbeterde de hopeloze situatie van veel kinderen.’ Hoe kwam Dina...

Lees meer
Podcastmakers confronteren nabestaanden van bewaaksters Auschwitz
Podcastmakers confronteren nabestaanden van bewaaksters Auschwitz
Recensie

Podcastmakers confronteren nabestaanden van bewaaksters Auschwitz

Negen Nederlandse vrouwen werkten tijdens de Tweede Wereldoorlog als bewaaksters in Auschwitz. Een nieuwe podcast schijnt licht op hun levens en keuzes. Helaas gaan de makers niet zo ethisch te werk. Ze benaderen nabestaanden die nog niets weten van dat deel van hun familiegeschiedenis en zich kapot schrikken. Veel historische podcasts gaan over de Tweede...

Lees meer