• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 10/2008

  Signalementen

  Door: Frans Smits

  Signalementen

  Joris van Casteren
  Lelystad
  336 p. Prometheus, € 17,95
  In dit boek beschrijft journalist Van Casteren, geboren in 1976, zijn jeugd in Lelystad. De nieuwe stad was bedoeld als voorbeeldgemeente, maar veranderde in de meest ongewenste plek van Nederland, geteisterd door criminaliteit en leegstand. ‘Een hoogst eigen mengvorm van reportage, autobiografie en geschiedschrijving,’ meldt de uitgever. Door veel recensenten werd het boek meteen ingelijfd bij de literatuur. Ik zou zeggen: prachtig verhalende geschiedenis.

  Anne Doedens
  Witte de With 1599-1658. Wereldwijde strijd op zee in de Gouden Eeuw
  125 p. Verloren, € 14,00
  Hij wordt de ‘eeuwige tweede naast Tromp’ genoemd. Anne Doedens laat in deze beknopte schets van Witte de With – die 350 jaar geleden overleed – zien dat die uitspraak niet terecht is. In dienst van de VOC zeilde Witte de With de hele wereld rond, vocht tegen Duinkerker kapers, de Tweede Spaanse Armada, Portugezen, Engelsen en Zweden. Hij had strategisch inzicht en grote kennis van maritieme zaken, maar was vaak ook erg bot.
  Op 29 april 1623 voer de Nassause Vloot uit naar de kusten van Latijns-Amerika met als voornaamste doel het onderscheppen van de Spaanse zilvervloot. Kapitein van de zeesoldaten Willem van Brederode hield een dagboek bij van deze reis. Het is nu bezorgd en ingeleid door Anne Doedens en Henk Looijesteijn: Op jacht naar Spaans zilver (493 p. Verloren, € 49,00).Overigens hield Witte de With ook een scheepsjournaal bij van de tocht, waarvan sommige passages in deze uitgave zijn opgenomen.
  In de Engelse National Archives liggen meer dan 38.000 zakelijke en persoonlijke brieven van en aan Nederlandse zeelieden, kooplieden en hun familie. De brieven werden tijdens zeeslagen door de Engelsen buitgemaakt. Onlangs schreef Roelof van Gelder over deze fantastische bron: Zeepost. Nooit bezorgde brieven uit de 17de en 18de eeuw (zie Historisch Nieuwsblad 2008/8). De Koninklijke Bibliotheek en het Nationaal Archief willen meer van deze brieven toegankelijk maken en zijn daarom de serie Sailing Letters Journaal gestart. Het eerste deel is nu verschenen onder de titel De dominee met het stenen hart en andere overzeese briefgeheimen (143 p. Walburg Pers, € 19,95). Elk deel bevat transcripties van opmerkelijke brieven, voorafgegaan door een uitgebreide toelichting. Afbeeldingen van de originele brieven zijn te vinden op de bijbehorende dvd.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen