Home Signalementen

Signalementen

  • Gepubliceerd op: 26 september 2011
  • Laatste update 31 mei 2023
  • Auteur:
    Jos van der Burg
  • 2 minuten leestijd

Engineering an Empire. The Complete Series
Entertainment One
€ 22,90

Bedenkers van historische tv-documentaires kunnen altijd terugvallen op oude beschavingen. Egypte, China, Griekenland en Rome, maar ook de Maya’s en de Azteken zijn een eeuwige bron van inspiratie. Een van de betere documentaireseries is het veertiendelige Engineering an Empire van History. De reeks geeft een helder inzicht in de technologische en architectonische ontwikkelingen in klassieke beschavingen.
De films bevatten de vaste History-elementen: nagespeelde scènes, commentaren van historici, bombastische muziek en instructieve computerbeelden die de constructie van hoogstandjes verduidelijken. Na het zien van het deel over Rome begrijpen we hoe het de Romeinen lukte om dagelijks 900 miljoen liter water naar Rome te transporteren.


Maarten Schmidt en Thomas Doebele
Times Like Deese
Vanaf 6 oktober in de filmtheaters

Het is een open deur, maar blank en zwart kijken met andere ogen naar het verleden. Wie eraan twijfelt, moet de boeken van blueshistoricus Guido van Rijn lezen. De auteur onderzoekt daarin het beeld van Amerikaanse presidenten in bluessongs. Dat kan nogal verschillen van de standaardopvatting. Zo komt president Johnson er tamelijk goed vanaf bij blueszangers. Begrijpelijk, want hij voltooide de juridische emancipatie van zwarte Amerikanen.
Geïnspireerd door het werk van Van Rijn en de verkiezing van Obama gingen documentairemakers Thomas Doebele en Maarten Schmidt in het Amerikaanse Zuiden op zoek naar de politieke kant van de blues. Ze troffen er oude blueszangers aan als ‘Blind Mississippi’ Morris Cummings, die hun politieke opvattingen uiten in bluessongs (‘Mister Obama, please don’t give up on the dream’). Archiefmateriaal van onder meer Martin Luther King en de strijd voor toelating van zwarte jongeren op universiteiten in het Amerikaanse Zuiden illustreren dat de weg naar emancipatie lang was.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.