Home SIGNALEMENTEN: 12 Years a Slave

SIGNALEMENTEN: 12 Years a Slave

  • Gepubliceerd op: 27 februari 2014
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Jos van der Burg


Hoe beleefden Amerikaanse slaven de slavernij? Het is nauwelijks bekend, omdat er vrijwel geen geschreven getuigenissen zijn van slaven. Het boek 12 Years a Slave van Solomon Northup uit 1852 is dan ook uitzonderlijk.

Northup was een getrouwde vrije man, die in New York als violist de kost verdiende. Zijn leven veranderde in een hel toen hij werd gekidnapt door slavenhandelaren. Zij tuigden hem af en verkochten hem aan een plantagehouder in het Amerikaanse Zuiden. Het was het begin van een lijdensweg, waarin Northup werd verhandeld, afgebeuld en op het nippertje een poging tot ophanging overleefde.

Toen na twaalf jaar een blanke arbeider zijn verhaal geloofde, kwam hij vrij en keerde terug naar New York. Niet eerder maakte een film de willekeur en de rechteloosheid van slavernij zo goed voelbaar als de verfilming van Northups boek door de Britse filmmaker Steve McQueen.

12 Years a Slave
Vanaf 20 februari in de bioscoop


Lees meer filmrecensies en signalementen op https://www.historischnieuwsblad.nl/film.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €3,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.