Home Rijksmuseum wil ook boze witte man trekken

Rijksmuseum wil ook boze witte man trekken

  • Gepubliceerd op: 27 januari 2021
  • Laatste update 11 apr 2023
  • 2 minuten leestijd
Rijksmuseum wil ook boze witte man trekken

De nieuwe tentoonstelling over slavernij in het Rijksmuseum zal misschien niet direct ‘boze witte mannen’ aanspreken. Toch gaat het museum actief beleid voeren om ook deze doelgroep te trekken. Dat zegt Valika Smeulders, hoofd van de afdeling Geschiedenis van het Rijksmuseum, in het Historisch Nieuwsblad van deze maand.

‘Wij zijn het museum van alle Nederlanders,’ zegt Smeulders, die afgelopen zomer aan haar huidige functie is begonnen, in het geschiedenistijdschrift. Het Rijksmuseum vervult volgens haar een brugfunctie tussen de diverse groepen in de samenleving. ‘Wij willen meer begrip kweken tussen mensen in Nederland en laten zien dat we hier allemaal thuishoren.’

Smeulders streeft ernaar om de nationale geschiedenis zoals het Rijksmuseum die toont ‘minder eenzijdig’ te maken dan het oude verhaal, ‘waarin alleen de elite en een paar grote bekende namen voorkomen.’ Om dat te bereiken wil zij het publiek zelf laten participeren. ‘We moeten de mensen erbij halen en ze zelf laten vertellen wat belangrijk voor ze is. Die kennis voegen we samen met die van diverse experts en van onszelf. Daar maak je weer een nieuwe verhaal mee, dat echt dicht bij de mensen staat.’

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

De tijdelijke tentoonstelling Slavernij. Tien waargebeurde verhalen gaat volgens de planning van start op 12 februari aanstaande. In 2022 brengt het Rijksmuseum een grote expositie over de dekolonisatie van Indonesië.

Het volledige interview leest u hier.

Het januarinummer van Historisch Nieuwsblad bestelt u in onze webshop.