Home Post-utopisch landschap

Post-utopisch landschap

  • Gepubliceerd op: 5 juli 2002
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Bastiaan Bommeljé
  • 2 minuten leestijd

Historici houden van grote verbanden. Zij zien een weefsel van structuren, conjuncturen en evenementen, waar anderen slechts moedwil of misverstand ontwaren. Geschiedkundigen staan dan ook niet verbaasd te kijken bij de vaststelling dat Nederlandse koters intellectueel onder doen voor hun Vlaamse collegae. Zij zien het historisch mozaïek en weten dat het waar is. Het past in de tijd waarin wij leven, en als die tijd bezeten is, dan is het niet van de zucht naar kennis. De koters zijn niet de enige Nederlanders die onder doen voor de Vlamingen. Behalve bij Tien voor Taal verliezen wij ook steeds bij het examen voor Europees ambtenaar, en dat komt vooral door gebrek aan historische kennis.

Geen wonder dat de Onderwijsinspectie bezig is met grootschalig onderzoek naar ‘wantoestanden’ in het hoger en wetenschappelijk onderwijs. En dan gaat het over het onderwijs waaraan Nederland ongeveer 20 procent meer uitgeeft per student dan het Europees gemiddelde. Nederland is dan ook het enige land ter wereld waar 50 procent van het universitaire personeel niet betrokken is bij onderwijs (20 procent) of onderzoek (30 procent). De managers, procesbewakers en human resource-beheerders zorgen ervoor dat een hedendaagse student, gecorrigeerd voor inflatie, de overheid twee keer zoveel kost als een student in 1956, hoewel die twee jaar langer studeerde.
        
Wat ik wil zeggen, is dat hier voor historici een terrein braak ligt. Misschien lijkt dit een saai onderwerp, maar dat is schijn! Het gaat om het terrein waar de nieuwe en de oude tijd het hardst op elkander botsen, waar de gekreukelde hoop op de nieuwe mens en het ontnuchterend inzicht dat het tobben blijft, het pijnlijkst schuren. Indien ik jong en veelbelovend was, zou ik onverwijld beginnen aan de geschiedenis van het Nederlandse onderwijspolitiek, van utopie tot post-utopie. Straks is het misschien te laat.
Nu nog heerst die heerlijke collectieve kater overal in het avondland; net als elders zijn we doende met glazige ogen de resten van de drie opeenvolgende utopische oprispingen op te vegen: de culturele utopie van 1968; de politieke utopie van 1989; en de economische utopie van de jaren negentig. En al doende lijkt het Europa van nu op het Europa van 1814: kleine koninkjes krabbelen terug naar hun troontjes, de romantiek en de grote gebaren zijn voorbij; en wat ooit meeslepend leek, blijkt nu humbug in scherven.
Inmiddels heeft de onderwijsinspectie ‘sterke aanwijzingen’ dat in het hoger onderwijs ‘op grote schaal’ wordt gesjoemeld. En al eerder beoordeelden visitatiecommissies in het HBO de relevantie van toetsen bij 31 van de 61 beoordeelde opleidingen als ‘matig of onvoldoende’; bij eenderde van deze opleidingen was het niveau van de toetsing ‘matig of onvoldoende’. Bij 11 van de 28 onderzochte universitaire opleidingen bleek de kwaliteitsbewaking van de toetsen ‘onvoldoende’. Een geschiedenisstudente vertelde onlangs in de krant dat zij met anderhalve dag studie in de week moeiteloos door haar opleiding hobbelt.
Kijk, die parlementaire enquête komt er wel, maar het is aan een nijver historicus hier de subtiele weefsels van moedwil en misverstand in kaart te brengen.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Begrijp het heden, begin bij het verleden: met HN Actueel leest u historische achtergronden bij het nieuws van vandaag. Nu de eerste maand voor maar 1,99.

Nieuwste berichten

Witte Huis brandde af in eerdere burenruzie tussen Amerika en Canada
Witte Huis brandde af in eerdere burenruzie tussen Amerika en Canada
Artikel

Witte Huis brandde af in eerdere burenruzie tussen Amerika en Canada

In 1812 begonnen de Amerikanen een opportunistische oorlog tegen hun noorderburen. De Canadezen zouden hen verwelkomen als bevrijders. Maar de oorlog mislukte faliekant en werd snel vergeten. Toch laait de herinnering de laatste tijd weer op. De relatie tussen de Verenigde Staten en Canada is weer eens aardig verziekt. Donald Trump flirt met de gedachte...

Lees meer
Philip Dröge
Philip Dröge
Column

Geen messing monster voor Dom Henrique

In Nederland zijn we van de bordjes. Die geven uitleg en context; excuseren het verleden en masseren het heden. Geen standbeeld met de geur van nationalisme ontkomt aan het messing monster. Natuurlijk heeft Coen een plaque, net als Van Heutsz, zodat we nog eens krijgen ingepeperd hoe malicieus ze zijn geweest. Wie schetste dan ook...

Lees meer
‘Dankzij de Maartrevolutie werden vrouwen politiek actief’
‘Dankzij de Maartrevolutie werden vrouwen politiek actief’
Interview

‘Dankzij de Maartrevolutie werden vrouwen politiek actief’

Maart is de maand van de vrouwenbeweging, met om te beginnen 8 maart als Internationale Vrouwendag. Het is geen toeval dat juist deze maand is gekozen: in maart 1848 brak in Duitsland de revolutie uit. Universitair docent Anne Heyer (Universiteit Leiden) legt uit wat het verband is. ‘Voor het eerst bezochten vrouwen de senaat.’ Wat...

Lees meer
‘Dankzij Dina Sanson verbeterde de zorg voor arme kinderen’
‘Dankzij Dina Sanson verbeterde de zorg voor arme kinderen’
Interview

‘Dankzij Dina Sanson verbeterde de zorg voor arme kinderen’

Dina Sanson (1868-1929) was de eerste politievrouw van Nederland. Historicus Tsila Rädecker kwam haar op het spoor toen ze van familieleden van Sanson een boodschappentas kreeg met foto’s en documenten. In Voor vrouw en kind reconstrueert Rädecker het leven van de politievrouw. ‘Door Dina’s inzet verbeterde de hopeloze situatie van veel kinderen.’ Hoe kwam Dina...

Lees meer