• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 3/2022

  Poetin denkt nog steeds koloniaal

  Interview met Hubert Smeets

  Door: Bas Kromhout

  Rusland is ontstaan door verovering en kolonisatie. Volgens historicus en journalist Hubert Smeets is het huidige conflict met Oekraïne alleen te begrijpen vanuit deze koloniale geschiedenis, die nog altijd doorwerkt in de mentaliteit van president Poetin. ‘Catharina de Grote heeft gezegd: de enige manier om de grenzen van Rusland te beveiligen is door ze te verleggen.’

  Het Europese kolonialisme en zijn erfenis worden in deze tijd veel bestudeerd en besproken. Zelden gaat het dan over Rusland als koloniale mogendheid. En dat is eigenaardig, zegt Hubert Smeets: ‘Rusland was niet alleen een koloniaal rijk, maar heeft bovendien nog altijd grote moeite met de dekolonisatie. De Russen zijn de afgelopen dertig jaar niet in staat geweest om zelfs maar een begin te maken met Vergangenheitsbewältigung. De fantoompijn neemt niet af, maar lijkt wel toe te nemen. Het idee dat Rusland in 1991 een nederlaag heeft geleden, die onrechtvaardig is afgewikkeld door de tegenstander, wordt wel het “Versailles-syndroom” genoemd. Onder anderen door de politicoloog Sergej Karaganov, die dicht bij het Kremlin staat. Hij heeft al in de jaren negentig gezegd dat Rusland van dat syndroom gebruik kan maken. Nou, dat blijkt nu wel.

  Poetin zei in een tv-documentaire, die afgelopen december werd vertoond naar aanleiding van de dertigste verjaardag van de ontmanteling van de Sovjet-Unie, dat daarmee een einde was gekomen aan het “historische Rusland”. De 1000-jarige Russische geschiedenis begon in zijn ogen in 988. Toen is in Chersonesos op de Krim vorst Vladimir van het Kievse Rijk, oftewel Kiev Roes, tot christen gedoopt, die vervolgens ook zijn onderdanen liet dopen door ze in de Dnipro-rivier onder te dompelen.’

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen