• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 2/1999

  Pleidooi voor een Nationaal Historisch Museum

  Achttien gastconservatoren kiezen objecten uit negen musea

  Door: Frans Smits

  Het Rijksmuseum wil de afdeling Nederlandse Geschiedenis samenvoegen met de kunstafdelingen. De Raad voor Cultuur is hier niet gelukkig mee. Er is straks geen plek meer waar de geschiedenis van ons land in een consistent en integraal verhaal wordt getoond. Dan moet er maar een nieuw nationaal geschiedenismuseum komen, vindt de Raad. Is er behoefte aan zo'n museum? Hoe ziet zo'n museum eruit? Het Historisch Nieuwsblad stuurde achttien deskundigen en bekende Nederlanders op pad. Zij mochten even voor gastconservator spelen.

  Kort na zijn aantreden als directeur van het Rijksmuseum hield Ronald de Leeuw een lezing in de National Gallery te Londen. Hij deed er enkele opmerkelijke uitspraken over de toekomst van het Rijksmuseum. ‘Hebben we wel een afdeling Geschiedenis in het Rijksmuseum nodig', vroeg hij zich af. ‘Waarom sturen we de negentiende-eeuwse scheepsmodellen niet naar het Scheepvaartmuseum?'

  Een jaar later, in juni 1998, presenteerde De Leeuw een ‘masterplan': Het Rijksmuseum in de 21ste eeuw. In het vorige nummer van het Historisch Nieuwsblad lichtte De Leeuw dit plan uitgebreid toe. Hij wil inderdaad de afdeling Geschiedenis opheffen, zij het op een minder radicale manier dan hij in Londen schetste. In het Rijksmuseum komt een geïntegreerde presentatie van de afdelingen Schilderkunst, Beeldhouwkunst en Kunstnijverheid en Nederlandse Geschiedenis. De afdeling Geschiedenis, zegt De Leeuw, wordt naar verhouding slecht bezocht. Vandaar het idee van een geïntegreerde opstelling. ‘Je haalt mensen op de beroemde iconen binnen, en geeft ze dan nog iets meer.'

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen