Home Overal rode hangsloten

Overal rode hangsloten

  • Gepubliceerd op: 3 november 2022
  • Laatste update 08 feb 2023
  • Auteur:
    Philip Dröge
  • 3 minuten leestijd
Overal rode hangsloten

Ik wandelde door de stad die ik zo goed ken, maar waar ik al anderhalf decennium niet meer was geweest. Natuurlijk herkende ik de straten, de loopjes, de lijnen. Maar er was iets veranderd, de schaduwen leken onder een andere hoek te vallen. Wat precies, dat kon ik niet onder woorden brengen.

Het is een van de fenomenen van ouder worden: het besef dat je zelf ook deel uitmaakt van de geschiedenis. Als je jonger bent, zie je de wijzers van de klok niet bewegen, alles is. Maar heb je wat meer jaren onder je riem, dan staat de kleine wijzer tot je verbazing ineens op een heel andere plek. Terwijl je zou zweren dat er maar minuten waren verstreken. Naast ‘het is’ heb je ineens ook een ‘was’: vergelijkingsmateriaal.

Meer historische context bij het nieuws? Schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.

Ontvang historische artikelen, nieuws, boekrecensies en aanbiedingen wekelijks gratis in uw inbox.

Ik nam de smeedijzeren voetgangersbrug over de Salzach. Hier fietste ik als student overheen richting de collegezaal, wat natuurlijk niet was toegestaan. In Nederland zou niemand daar een punt van maken, maar hier herinnerden oudere dames mij er begin jaren negentig beleefd doch streng aan dat ik in overtreding was. Nu kegelde een moeder met kind achterop mij bijna omver op haar elektrische fiets. Ik wilde haar naroepen dat dit een voetgangersburg was, maar bedacht iets over het werpen van de eerste steen.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Begrijp het heden, begin bij het verleden: met HN Actueel leest u historische achtergronden bij het nieuws van vandaag. Nu de eerste maand voor maar 1,99.

Gelukkig bleek er ook nog veel hetzelfde. Ik ging een koffie met taartje halen bij Tomaselli, dat er al zat toen Mozart om de hoek woonde. Vanaf het balkon keek ik op de Alte Markt, om tevreden te constateren dat tenminste hier de tijd het fatsoen had om stil te staan. Maar toen ik mijn bestelling voor een Schale Gold wilde plaatsen, bleek de ober Engelstalig. Sinds wanneer is dat de voertaal aan de voet van de Alpen?

Dat Engels was voor mij de druppel. Ineens zag ik het: deze stad was dat majestueus provinciale kwijtgeraakt, dat zo prettig talmende. Het tempo lag hoger, het geduld was gestorven op de voetgangersbrug. Net als zoveel steden was het een geoliede machine geworden waar de buschauffeurs ongeduldig wegrijden bij de halte en winkelpersoneel afrekenen belangrijker vindt dan verkopen.

Het gebakje verterend langs de rivier kwam ik bij een nieuwe brug voor voetgangers én fietsers. Interessant ontwerp, dacht ik nog, modern en toch passend bij de stad. Tot ik dichterbij kwam en zag dat het traliewerk vol hing met duizenden gegraveerde rode hangsloten. Net als in Boedapest. En Parijs. En Keulen. En New York, Algiers, Dublin, Tampere en Amsterdam. Daarmee boorde ik de laag aan onder mijn ergernis. Dat opgevoerde tempo was maar een symptoom; wat mij verdriet deed, is dat Salzburg is gaan lijken op al die andere plaatsen. Het eigene is gesleten, de wijzers zijn verder gekropen.

Dit artikel is gepubliceerd in Historisch Nieuwsblad 11 - 2022

Nieuwste berichten

‘Alawieten krijgen onterecht de schuld van wat Assad heeft misdaan’
‘Alawieten krijgen onterecht de schuld van wat Assad heeft misdaan’
Interview

‘Alawieten krijgen onterecht de schuld van wat Assad heeft misdaan’

Honderden Syrische alawieten zijn afgelopen week gedood door aanhangers van de nieuwe regering. Alawieten worden geassocieerd met het gevallen Assad-regime. Volgens hoogleraar Maurits Berger (Universiteit Leiden) is dat niet terecht. ‘Assad is alawiet, maar hij ziet zichzelf vooral als een Syriër, een Arabier.’ Wie zijn de alawieten? ‘Het alawitische geloof is een vertakking binnen het...

Lees meer
Welkom bij HN Actueel
Welkom bij HN Actueel
Artikel

Welkom bij HN Actueel

Veel van wat er dagelijks in de wereld gebeurt, is te duiden vanuit het verleden. Met HN Actueel krijgt u wekelijks een selectie van relevante artikelen in uw inbox én leest u onbeperkt alle verhalen op onze website. Hieronder vindt u een aantal artikelen om kennis te maken met onze fascinerende geschiedenisverhalen. Meer lezen? Kijk dan eens...

Lees meer
Zelenski’s kleren vertellen een verhaal, net als die van Mao of Gandhi
Zelenski’s kleren vertellen een verhaal, net als die van Mao of Gandhi
Beeldessay

Zelenski’s kleren vertellen een verhaal, net als die van Mao of Gandhi

Politici dragen vaak een politieke boodschap uit met hun kledingkeuze. Van het eenvoudige Mao-uniform tot de traditionele Indiase kleren van Gandhi. Veel leiders die aan de macht kwamen door een militaire coup bleven hun uniform dragen. De Oegandese dictator Idi Amin vertoonde zich in het openbaar vrijwel altijd in zijn uniform, inclusief enorme verzameling lintjes....

Lees meer
Koffie zou de Engelse man verslappen
Koffie zou de Engelse man verslappen
Nieuws

Koffie zou de Engelse man verslappen

Engelse mannen waren rond 1675 helemaal ontspoord, vonden critici. Ze verzaakten zelfs hun belangrijkste taak: kinderen verwekken. Omdat ze verslingerd waren aan koffie. Engelsen waren zo druk met koffiedrinken, dat ze hun studies verwaarloosden en vergaten om toezicht te houden op hun bedienden, zodat die straffeloos konden luieren en bedriegen. Daarvoor waarschuwde de anonieme auteur...

Lees meer