• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 9/2006

  Opkomst en ondergang van de DAF-personenauto

  Het pientere pookje van de truttenschudder

  Door: Martijn Lak

  DAF-personenauto's groeien in de jaren zestig uit tot een begrip. Hoewel sommigen de Dafjes omschrijven als 'truttenschudder met jarretelaandrijving', worden er honderdduizenden exemplaren van het autootje met het 'pientere pookje' verkocht. In de jaren zeventig is het DAF-tijdperk echter even snel voorbij als het was begonnen.

  Op vrijdag 7 februari 1958 is de Amsterdamse RAI afgeladen vol. Al weken gonst het van de geruchten: DAF zal voor het eerst sinds Spyker een Nederlandse personenwagen gaan produceren. Hoewel journalisten al wekenlang proberen een van de testauto's te fotograferen, is het bedrijf erin geslaagd geheim te houden wat het gaat onthullen. Het is bij DAF een ware sport geworden al te nieuwsgierige ogen door camouflage te misleiden; in het uiterste geval worden indringers door de 'knokploeg' getrakteerd op een straal blusschuim.

  Onder de slogan 'DAF Variomatic automatisch de beste' wordt de DAF 600 aan het publiek gepresenteerd. In de RAI verdringen zich tienduizenden om deze revolutionaire auto met Variomatic te aanschouwen. De presentatie van de personenauto is een overweldigend succes: na afloop van de RAI heeft DAF al 4000 orders binnen. Vakbladen reageren enthousiast, de buitenlandse pers is lovend. Koppen als 'Sensationeller holländischer Wagen' en 'Autowunder' komen veelvuldig voor. Een Engelse journalist zou graag Britse ontwerpers complimenteren met zo'n prestatie, 'but I regret to say that the car was produced in Holland'.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen