Home Op reis met mijn vader (die dood is) – Maarten van Riel

Op reis met mijn vader (die dood is) – Maarten van Riel

  • Gepubliceerd op: 14 december 2016
  • Laatste update 13 okt 2022
  • Auteur:
    Frans Smits
Op reis met mijn vader (die dood is) – Maarten van Riel

Vorig jaar verscheen van Jelle Brandt Corstius As in tas, daarin beschrijft hij een fietstocht van zestien dagen naar het zuiden van Frankrijk met in zijn fietstas een deel van de as van zijn twee maanden eerder overleden vader, de beroemde columnist Hugo Brandt Corstius.

 

De zoon vertelt veel over het wonderbaarlijke leven van zijn vader. Maarten van Riel, die debuteerde met een lezenswaardig boek over extreem-links in Nederland Zaterdagmiddagrevolutie. Portret van de Rode Jeugd, doet iets soortgelijks. Alleen verplaatst Van Riel zich per auto en heeft hij van zijn vader zijn dagboek, fotocamera, zakmes en lievelingsdrop meegenomen.

Hij reist door voormalig Joegoslavië, waar zijn aan acute leukemie overleden vader in 1995 naar toe was gezonden als militair. Van Riel is historicus en daarom vertelt hij in dit mooie boek veel over de geschiedenis van de plekken waar hij naar toe reist. Uiteraard staat de krankzinnige oorlog van twintig jaar geleden centraal. Af en toe verdwijnt door die uitweidingen zijn vader uit beeld, maar erg is dat niet. We krijgen er verhelderende inzichten over de Joegoslavische burgeroorlog voor in de plaats. Zo verhaalt Van Riel uitgebreid over een wapenfabriek die hij bezoekt. Joegoslavië beschikte over een uitgebreide wapenindustrie, wat de felheid van de burgeroorlog voor een deel verklaart.

Frans Smits is hoofdredacteur van Historisch Nieuwsblad.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Dit artikel is gepubliceerd in Historisch Nieuwsblad 1 - 2017