• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 1/2017

  Op reis met mijn vader (die dood is) – Maarten van Riel

  Met vader naar het front

  Door: Frans Smits

  Vorig jaar verscheen van Jelle Brandt Corstius As in tas, daarin beschrijft hij een fietstocht van zestien dagen naar het zuiden van Frankrijk met in zijn fietstas een deel van de as van zijn twee maanden eerder overleden vader, de beroemde columnist Hugo Brandt Corstius.

   

  De zoon vertelt veel over het wonderbaarlijke leven van zijn vader. Maarten van Riel, die debuteerde met een lezenswaardig boek over extreem-links in Nederland Zaterdagmiddagrevolutie. Portret van de Rode Jeugd, doet iets soortgelijks. Alleen verplaatst Van Riel zich per auto en heeft hij van zijn vader zijn dagboek, fotocamera, zakmes en lievelingsdrop meegenomen.

  Hij reist door voormalig Joegoslavië, waar zijn aan acute leukemie overleden vader in 1995 naar toe was gezonden als militair. Van Riel is historicus en daarom vertelt hij in dit mooie boek veel over de geschiedenis van de plekken waar hij naar toe reist. Uiteraard staat de krankzinnige oorlog van twintig jaar geleden centraal. Af en toe verdwijnt door die uitweidingen zijn vader uit beeld, maar erg is dat niet. We krijgen er verhelderende inzichten over de Joegoslavische burgeroorlog voor in de plaats. Zo verhaalt Van Riel uitgebreid over een wapenfabriek die hij bezoekt. Joegoslavië beschikte over een uitgebreide wapenindustrie, wat de felheid van de burgeroorlog voor een deel verklaart.

  Frans Smits is hoofdredacteur van Historisch Nieuwsblad.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen