• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 6/2022

  Oorlog in een parallel universum

  Door: Philip Dröge

  Dat de nazi’s in 1945 zijn verslagen, komt voor driekwart op het conto van de Russen. Althans, dat denken de Russen zelf. Een paar jaar geleden onderzochten Duitse historici het beeld van de Tweede Wereldoorlog onder de voormalige geallieerden. Ze vroegen inwoners van de overwinnende naties: hoeveel procent heeft uw leger bijgedragen aan de nederlaag van het Derde Rijk? Toen ze de antwoorden bij elkaar optelden, kwamen de Duitsers op 309 procent. Hitler werd dus drie keer verslagen.

  Het is een bekend fenomeen dat volkeren hun eigen rol in de geschiedenis uitvergroten. Het is vaderlandsgezind narcisme, veroorzaakt door de stortvloed aan informatie over je eigen grondgebied in vergelijking met het buitenland. De Nieuw-Zeelanders dachten bijvoorbeeld dat hun soldaten 14 procent hebben bijgedragen aan de verovering van Berlijn. U weet wel, het grote Kiwi-offensief in Charlottenburg.

  Maar zelfs als je voor die natuurlijke ruis corrigeert, blijven de Russen zichzelf meer overschatten dan welk volk ook, zo blijkt uit deze opmerkelijke studie. Wat wil je ook met het infuus van paranoïde propaganda dat decennium na decennium in de Russische aderen is gedrupt? Het land heeft de strijd tegen de nazi’s zo gemythologiseerd dat het lijkt alsof hun Tweede Wereldoorlog in een parallel universum is uitgevochten. Eentje waar totaal andere dingen zijn gebeurd. Of juist niet gebeurd. Zo kreeg een Russische historicus enkele jaren geleden een boete van 2500 euro. Zijn vergrijp? Hij had een stuk geschreven over het Molotov-Ribbentroppact, het Russisch-Duitse niet-aanvalsverdrag. Maar volgens de rechter was dat pact nooit gesloten. De foto’s van de ondertekening en de Sovjet-Duitse troepenparade wilde hij niet bekijken.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen