• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Historisch Nieuwsblad 10/2011

  Onze jongens in het Saarland

  Door: Menno Bos

  In 1935 namen Nederlandse mariniers deel aan een van de eerste internationale vredesmissies. De bevolking van het Saarland, dat onder toezicht van de Volkenbond stond, mocht zich voor of tegen hereniging met Duitsland uitspreken. Spionnen, sneeuwstormen en nazipropaganda konden de Nederlanders er niet van weerhouden hun taak met succes te volbrengen.

  Volgens het Verdrag van Versailles uit 1919 moesten de kolenmijnen in het Saarland vijftien jaar lang hun productie aan Frankrijk afstaan, ter compensatie voor de schade van de Eerste Wereldoorlog. Tijdens die periode werd het gebied bestuurd door de Volkenbond, de voorloper van de Verenigde Naties. Daarna zouden de ruim 800.000 inwoners mogen kiezen tussen hereniging met Duitsland, aansluiting bij Frankrijk en handhaving van het Volkenbondbestuur.

  Naarmate het plebisciet dichterbij kwam, werd het onrustiger in het Saar-gebied. In 1933 was Hitler rijkskanselier van Duitsland geworden. Hij had er nooit een geheim van gemaakt het ‘dictaat van Versailles’ te willen ondermijnen. Veel Duitse Joden, socialisten en communisten die zich door de nazi’s bedreigd wisten, vluchtten naar het relatief veilige Saarland. Zij verenigden zich politiek in de Einheitspartei en waren voorstanders van handhaving van het Volkenbondmandaat.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen