• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 4/2020

  Offshorepionier Pieter Schelte Heerema

  Bouwer in troebel water

  Door: Koen Vossen

  Heerema is een bekende naam in de internationale offshorebusiness. Maar hij is omgeven door schimmen uit het verleden. Oprichter Pieter Schelte Heerema was actief binnen de SS. Later in de oorlog hielp hij juist het verzet. Was hij slechts een opportunist?

  Op 10 januari 2015 arriveerde in Rotterdam het grootste schip uit de geschiedenis, 124 meter breed, 382 meter lang en acht voetbalvelden groot. Het maritieme monster was eigendom van de Nederlandse reder Edward Heerema, directeur van het miljardenbedrijf Allseas. ‘Hollandse glorie zonder weerga,’ zo luidde de kop van een bewonderend stuk in De Telegraaf.

  In veel andere, veelal buitenlandse media stond de zeereus echter heel anders bekend, namelijk als ‘het nazischip’. Heerema had het schip namelijk de Pieter Schelte gedoopt, als eerbetoon aan zijn vader. Maar deze Pieter Schelte Heerema was behalve een gevierd offshorepionier tijdens de Tweede Wereldoorlog lid van de Waffen-SS geweest, alsook directeur van naziorganisatie de Nederlandsche Oost Compagnie (NOC) en een uitgesproken antisemiet.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen