Home Nieuws: Vakantie-bunker

Nieuws: Vakantie-bunker

  • Gepubliceerd op: 23 juli 2021
  • Laatste update 02 aug 2021
  • Auteur:
    Geertje Dekkers
  • 1 minuut leestijd
Nieuws: Vakantie-bunker

Een Duitse telefoonbunker uit 1943 bij Hoek van Holland doet sinds kort dienst als vakantiehuisje.

De Atlantikwall-bunker in het natuurgebied Vinetaduin bevatte in de oorlog een telefooncentrale, die werd beschermd door gewapend beton. Daarnaast stond een bakstenen verblijf voor de twee soldaten die de centrale bemanden. In de directe omgeving liggen nog tientallen bunkers.

Ook kort na de oorlog verbleven er burgers. Toen waren het inwoners van Hoek van Holland, die geëvacueerd waren geweest en bij terugkomst een verwoest gebied aantroffen. De bunkers van de Atlantikwall stonden nog wel overeind, dus maakten dakloze gezinnen er geïmproviseerde huizen van. Sommigen bleven er jaren wonen.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Inmiddels zijn de bunkers alweer jaren verlaten en grotendeels vervallen. Een ervan is nu verbouwd door Stichting Stelling 33, die hoopt in de toekomst meer bunkers te kunnen omvormen tot vakantieverblijven. Meer informatie is te vinden op cocondo.nl.

– Geertje Dekkers

De bunker waar men kan overnachten.