Home Dossiers Renaissance Netwerkkunstenaar Jan van Scorel

Netwerkkunstenaar Jan van Scorel

  • Gepubliceerd op: 19 maart 2019
  • Laatste update 22 feb 2023
  • Auteur:
    Redactie
  • 2 minuten leestijd
Portret Jan van Scorel
Cover van
Dossier Renaissance Bekijk dossier

Dit artikel krijgt u van ons cadeau

Wilt u onbeperkt toegang tot de artikelen op Historischnieuwsblad.nl? U bent al lid vanaf €1,99 per maand. Sluit hier een abonnement af en u heeft direct toegang.

Jan van Scorel was schilder tijdens de Renaissance en een slimme netwerker, die tot in de hoogste kringen wist door te dringen en zo zijn loopbaan vooruithielp.

Hij ging op bezoek bij Albrecht Dürer, deed zaken met vertrouwelingen van keizer Maximiliaan I en werkte voor paus Adrianus VI. Jan van Scorel (1495-1562) was een meester in relaties smeden. Hij groeide op in gegoede Schoorlse kringen en maakte tijdens zijn schooltijd in Alkmaar kennis met interessante intellectuelen, die hem tijdens zijn carrière van pas zouden komen.

Meer lezen over de Renaissance? Schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.

Ontvang historische artikelen, nieuws, boekrecensies en aanbiedingen wekelijks gratis in uw inbox.

Ook als (leerling-)schilder trof hij de juiste mensen. Hofkunstenaar Jan Gossaert bijvoorbeeld, die werkte voor Filips van Bourgondië, de bisschop van Utrecht. En tijdens een jarenlange reis door de Duitse landen, Italië en het Heilige Land wist hij weer de juiste connecties te maken. In Rome werkte hij twee jaar in de pauselijke Belvedere-villa, waar zijn appartement grensde aan de vertrekken van Adrianus VI.

Terug in de Nederlanden werkte Van Scorel in Utrecht en Haarlem, waar hij verder profiteerde van zijn goede netwerken. Dankzij zijn connecties – en zijn talent – groeide hij uit tot een zeer succesvolle schilder, die tegenwoordig vooral wordt herinnerd omdat hij Renaissance-ideeën introduceerde in de Nederlanden.

Gaila Jehoel schreef Het culturele netwerk van Jan van Scorel: schilder, kanunnik, ondernemer en kosmopoliet (proefschrift aan de Universiteit van Amsterdam).