• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  vrijdag 24 september 2021

  Nederland wilde ook nucleaire duikboten

  Door: Teun Willemse

  Frankrijk trekt zijn ambassadeurs terug uit Washington en Canberra, omdat Australië plotseling besloten heeft om Amerikaanse in plaats van Franse onderzeeboten te kopen. In 1960 had Nederland ook wel oren naar nucleaire onderzeeërs. De Koninklijke Marine klopte meermaals aan bij Amerika, maar ving keer op keer bot.

  Frankrijk en de rest van de Europese Unie voelen zich aan de kant geschoven door de aankondiging van het nieuwe AUKUS-pact: een veiligheidsdeal tussen Amerika, Australië en Engeland. Terwijl China de Angelsaksische landen beticht van een ‘Koude Oorlog’-mentaliteit, is Europa vooral verbolgen over de totstandkoming van het verbond. Met het passeren van de EU geeft Amerika een duidelijk signaal af, dat Europa niet meer bovenaan de prioriteitenlijst staat.

  Tijdens de Koude Oorlog had Washington ook geen hoge pet op van de Nederlandse defensie. Clingendael-onderzoeker Ko Colijn ontdekte in documenten van de National Security Archives (NSA) dat Nederlandse verzoeken om over nucleaire onderzeetechnologie te beschikken steevast werden afgewezen. Het kleine land kon zijn geld beter besteden aan extra manschappen voor de NAVO, zo was de gedachte.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen