Home Nederland had grotere nucleaire ambities

Nederland had grotere nucleaire ambities

  • Gepubliceerd op: 24 juli 2020
  • Laatste update 02 mei 2023
  • Auteur:
    Ko Colijn
  • 4 minuten leestijd

Nederland bereidde zich begin jaren zestig voor op meer nucleaire taken dan tot nu toe bekend was. Zo blijkt uit documenten die de Amerikaanse National Security Archives onlangs openbaar maakten. Militair specialist Ko Colijn dook in de stukken.

In een document uit 23 maart 1960 staat dat de VS gelden voor het jaar 1961 reserveren voor de productie van atoomgeweren van het type Davy Crockett voor een peloton van het Nederlandse leger. Verder is sprake van nucleaire Sergeant-raketten voor een bataljon van de Koninklijke Landmacht en een batterij Terrier-raketten voor de Koninklijke Marine. Daarnaast willen de VS duizend ombouwkits voor de F84-straaljagers leveren aan ‘several Nato countries’. Of de Davy Crockett, de Sergeant en de Terrier ooit de Nederlandse krijgsmacht hebben bereikt, maken de stukken niet duidelijk.

Nederland verzoekt de VS om hulp bij de bouw van vier nucleaire onderzeeërs

Pentagon tegen extra onderzeeboten

Allerlei Navo-landen wilden nucleaire hulp van de VS, die bereid waren deze te geven. De atoombom werd als compensatie gezien voor de ook toen al problematische financiering van conventionele defensie door Europese landen. Tot nu toe was wel min of meer bekend dat Nederland over atoommijnen, nucleaire luchtafweer (Nike), nucleaire artillerie (Honest Johnraketten en atoomgranaten voor houwitsers) en dieptebommen (voor patrouillevliegtuigen  van de marine) beschikte. En na de Koude Oorlog ook nog over de atoomtaak van de F16.

De documenten maken gewag van een Nederlands verzoek uit 1959 om hulp bij het bouwen van vier nucleaire onderzeeboten, maar daar voelden de VS niets voor. Ons land kon in de ogen van het Pentagon zijn geld beter aan andere zaken uitgeven, omdat het toch al ‘very much below’ het afgesproken bedrag aan defensie besteedde. Geld voor nucleaire onderzeeërs zou ‘very unwise’ zijn. De Amerikanen spraken onderling af niets te zeggen dat de Nederlanders uitzicht zou bieden op onderhandelingen, want in dat geval zou het kunnen uitmonden in een deal.

Amerikaans onbegrip

Er was al sinds 1954 sprake van stationering van Amerikaanse atoomwapens in West-Europa, die volledig onder Amerikaanse controle stonden. Een aantal Europese landen wilde letterlijk niet weten dat ‘atoomoorlog’ voortaan een normale zaak in de verdediging van West-Europa zou zijn. De documenten onthullen huiveringwekkende staaltjes van Amerikaans onbegrip daarover en de noodzaak die ze voelden die malle Europeanen psychologisch de moderne tijd in te leiden.

Uit vrees voor ongebreidelde proliferatie zochten de VS naar een formule om de Navo-bondgenoten  een vorm van nucleaire zekerheid te geven zonder dat die een eigen atoomwapen zouden begeren (zoals de Fransen). Ze streefden naar Amerikaanse controle en dreigden ermee dat de VS  bescherming van Europa zonder gebruik van kernwapens niet zouden garanderen. Dat leidde tot ingewikkelde onderhandelingen, waarin training, kosten en opslag van de wapens werden geregeld.

Geheime kennis

In 1959 waren onderhandelingen over twee soorten verdragen met gastheerlanden van Amerikaanse atoomwapens gaande. Om te beginnen over de overdracht van de wapens zelf, hun bewaking en de kosten. Daarnaast werd gesproken over de vrijgave van geheime kennis aan de bondgenoten, een eis die de Atomic Energy Act nu eenmaal stelde.

Met Nederland waren die onderhandelingen nagenoeg afgesloten, staat in een ‘top secret’ memo van onderminister Christian Herter aan president Dwight D. Eisenhower. De kandidaatlanden waren, na een Amerikaans onderzoek, veilig verklaard.

Onderminister Christian Herter wil verdragen voor atoomopslag er doorheen jassen

Omdat nucleaire opslag, vooral in West-Duitsland, gevoelig lag, raadde Herter aan de verdragen er snel doorheen te jassen, zodat de publieke belangstelling ervoor verzwakt zou zijn voor een bijeenkomst van de ministers van Buitenlandse Zaken een maand later. Een ‘generalized statement by a high figure’ kon de aandacht wat afleiden. Tegelijk schrijft Herter ook aan Eisenhower dat de overeenkomsten vooral technisch van aard zijn en nauwelijks omstreden: ‘they will in all likelyhood become public knowledge.’

De Nederlandse regering denkt daar, zestig jaar later, anders over en verklaarde nog onlangs (23 juni 2020, ministerie van Buitenlandse Zaken BZDOC-1453414225-22) alle nucleaire afspraken geheim. Roomser dan de paus.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Begrijp het heden, begin bij het verleden: met HN Actueel leest u historische achtergronden bij het nieuws van vandaag. Nu de eerste maand voor maar 1,99.

Nieuwste berichten

New Yorkse politie neemt vingerafdruk van Duitser in 1917 als deel van de Alien Enemies Act
New Yorkse politie neemt vingerafdruk van Duitser in 1917 als deel van de Alien Enemies Act
Interview

Waarom Trump zich beroept op een 200 jaar oude wet om Venezolanen uit te zetten

De Verenigde Staten zetten honderden immigranten op het vliegtuig naar El Salvador, waar zij zonder proces in een gruwelijke gevangenis worden geïnterneerd. Trump gebruikt daarvoor de omstreden Alien Enemies Act, een wet uit 1798. Die was oorspronkelijk bedoeld om vijandelijke buitenlanders uit te zetten in tijden van oorlog, maar werd in de Eerste Wereldoorlog al...

Lees meer
De Nationale Dodenherdenking in 2014
De Nationale Dodenherdenking in 2014
Recensie

Herdenking van de Tweede Wereldoorlog is al tachtig jaar gevoelig

In 2001 opende Chris van der Heijden zijn ophefmakende boek Grijs verleden. Nederland en de Tweede Wereldoorlog met de even briljante als provocatieve zinnen: ‘Eerst was er de oorlog, daarna het verhaal van die oorlog. De oorlog was erg, maar het verhaal maakte de oorlog nog erger’. Deze zinnen schoten me te binnen, al lezend...

Lees meer
Prins Bernhard krijgt uitleg over de bewapening van de Northrop NF-5 op vliegbasis Gilze-Rijen
Prins Bernhard krijgt uitleg over de bewapening van de Northrop NF-5 op vliegbasis Gilze-Rijen
Onderzoek

Onderzoekscommissie wilde bewust niet weten hoe corrupt prins Bernhard daadwerkelijk was

De commissie die moest uitzoeken of prins Bernhard smeergeld aannam van Amerikaanse vliegtuigbouwbouwers, heeft haar werk niet goed gedaan. Dat concludeert historicus Philip Dröge in Historisch Nieuwsblad. Dröge baseert zich op het onlangs geopenbaarde archief van de toenmalige secretaris, Ad Geelhoed. De commissie had sterke aanwijzingen dat de prins nog corrupter was dan gedacht, maar...

Lees meer
Pius IX latere leeftijd
Pius IX latere leeftijd
Interview

Zieke paus Franciscus herinnert aan een paus die de macht verloor, maar zielen won

De wankele gezondheid van paus Franciscus is al wekenlang wereldnieuws. Waarom? Historicus Jeroen Koch vertelt hoe Franciscus’ verre voorganger paus Pius IX er in de negentiende eeuw in slaagde om van het Vaticaan een symbolisch en mythisch instituut te maken, in een tijd waarin de paus juist zijn wereldlijke macht verloor. Jeroen Koch, die samen...

Lees meer