• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  dinsdag 2 juni 2020

  ‘Nederland is een nucleaire vazalstaat’

  Door: Bas Kromhout

  Nucleaire correspondentie uit 1961 waar Den Haag nog altijd over zwijgt, zetten de Amerikaanse national security archives van de Washington University gewoon op internet. Clingendael-onderzoeker Ko Colijn ergert zich aan het gebrek aan transparantie van de Nederlandse overheid.

  Wie beslist over de inzet van atoomwapens die op vliegbasis Volkel zijn gestationeerd? De regering zwijgt tot op heden als het graf. Maar een Amerikaans overheidsarchief heeft onlangs een document uit 1961 vrijgegeven, waaruit blijkt dat Nederland helemaal niets over de kernwapens te zeggen had. Geopolitiek expert Ko Colijn noemt de onthulling om twee redenen schokkend: vanwege de inhoud én vanwege de ‘verkrampte geheimhouding’ door de Nederlandse overheid.

  Geruchten dat Nederland niets te zeggen had over de atoomwapens op vliegbasis Volkel waren er al langer. Waarom voelt deze bevestiging toch als een schok?

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen