• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 5/2021

  Moordlustige Duce van Kroatië

  Door: Guido van Hengel

  In 1941 kwam de fascistische terroristenleider Ante Pavelić aan het bewind in Kroatië. Om zijn positie te handhaven zocht hij zijn toevlucht tot excessief geweld. Duizenden Serviërs kwamen gruwelijk aan hun eind. De massamoorden legden mede de kiem voor de Joegoslavische Burgeroorlog, die vijftig jaar later losbarstte.

  Het was een heldere dag in oktober in Marseille. De Joegoslavische koning Aleksandar I was net aangekomen in de haven voor een staatsbezoek. In 1934 beleefde Europa angstige tijden, maar in de mediterrane kustplaats zwaaide het Franse volk een kleurrijke koning toe. Het deed denken aan een scène uit het Oude Europa, of meer precies: uit 1914.

  Plotseling sprong er een man naar voren, in het zwart gekleed. Hij riep: ‘Leve de koning!’, en omhelsde Aleksandar. Het gejuich neutraliseerde de knallen uit een pistool, maar direct daarna brak toch de hel los. De koning was in het hart geraakt. Een Franse agent ging neer, waarop zijn collega’s in paniek om zich heen gingen schieten. Onder gegil en gekrijs sloeg de massa op de vlucht. Op die dag kwamen vier omstanders om, een Franse minister, een agent en dus ook Aleksandar I, koning van Joegoslavië.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen