• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 7/2007

  Mohandas Gandhi (1869-1948)

  De wrede kanten van Gandhi’s geweldloos verzet

  Door: Maurice Blessing

  De Indiase volksheilige Mohandas Gandhi (1869-1948) is in het Westen vooral bekend om zijn filosofie van 'vreedzaam verzet' of satyagraha. Maar dat verzet had pas effect als er bloed vloeide.

  Mohandas Gandhi wordt op 2 oktober 1869 geboren in het prinsdom Porbander, in de huidige Indiase deelstaat Gujarat. Zijn vader Karamchand is de rechterhand van de heerser, een positie die ampele mogelijkheden biedt tot zelfverrijking; Gandhi zou later zelf schrijven dat zijn familie bekendstond als 'dievenbende'. Zijn moeder Putlibai is het religieuze geweten van de familie. Ze rekent het tot haar taak de gezinsleden te behoeden voor 'besmetting' door het eten van vlees of de aanraking door kastelozen.

  Zo rond zijn elfde jaar wordt Gandhi uitgehuwelijkt aan Kasturbai, de dochter van een rijke handelaar. Hij ontpopt zich tot een ziekelijk jaloerse echtgenoot, immer beducht voor wat Kasturbai in zijn afwezigheid uitspookt. Het ligt dan ook voor de hand in dit vroege huwelijk - dat al snel in vijandschap ontaardt - een voorbode te zien van Gandhi's levenslange obsessie met vrouwelijke verleiding en zonde. De twee begrippen raken in Gandhi's belevingswereld definitief verstrengeld nadat zijn vader in 1885 na een lang ziekbed overlijdt, precies op het moment dat Mohandas seks heeft met de hoogzwangere Kasturbai. 'Het was een smet,' zo zal Gandhi later verklaren, 'die ik nooit heb kunnen uitwissen of vergeten.'

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen