• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 4/2021

  Mogen we een nieuwe Zwarte Dood?

  Column Philip Dröge

  In 1347 kwam de pest vanuit het oosten naar Europa. Een derde van de bevolking crepeerde, de Zwarte Dood was onverbiddelijk.

  Tot zover het verhaal dat veel mensen kennen. Maar waar je weinig over leest, is hoe de pest weer verdween. Zeker, de Venetianen bedachten het fenomeen quarantaine, maar belangrijker was dat het pestvirus muteerde. Recent onderzoek van de universiteit van Zürich toont aan dat vanaf 1350 mensen nog wel ziek werden, maar dat het afgelopen was met het grote sterven.

  Wie de huidige pandemie wil begrijpen, doet er verstandig aan om in de geschiedenisboeken te duiken. We maken niets mee wat in voorgaande eeuwen niet al honderd keer eerder is gebeurd. Goed, in tegenstelling tot toen hebben we nu medicijnen en vaccinaties, maar die vormen een verdediging met zwakke punten, leert het verleden ons. Soms duwen medicamenten een kwaal weg, waarna die resistent terugkomt. Tuberculose, waar de oude Egyptenaren al aan leden, maakt sinds een paar jaar weer mensen ziek in de Verenigde Staten, hoewel er al tijden effectieve geneesmiddelen tegen bestaan.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen