• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  dinsdag 24 mei 2022

  Mislukte opstand tegen de tsaar

  Door: Ivo van de Wijdeven

  In 1825 kwamen jonge Russische officieren in verzet tegen de tsaar. Ze eisten een grondwet en hervormingen, maar hun eisen werden beantwoord met kanonskogels. De Decembristenopstand faalde jammerlijk. Rusland veranderde daarna in een politiestaat met een groot wantrouwen voor het buitenland. ‘Dit rijk is een gevangenis waarvan de tsaar de sleutel heeft.’

  Na de Napoleontische oorlogen gistte het in Rusland. Tsaar Alexander I had zijn legers van het Rode Plein in Moskou naar de Champs-Élysées in Parijs geleid. Tijdens die veldtocht kwamen zijn manschappen in aanraking met Europa. Door verblijf in het buitenland beseften vooral jonge adellijke officieren dat er een groot contrast was tussen Europa met zijn ontluikende vrijheden en Rusland met zijn lijfeigenschap en onbeperkte macht voor de tsaar.

  Nota bene leden van de Keizerlijke Garde richtten een geheim genootschap op, de Welzijnsbond, die ‘Rusland wilde verheffen tot de trap van grootheid en welstand waartoe het door de Schepper zelf is voorbestemd’. Over de afschaffing van lijfeigenschap was iedereen het eens. Maar over hoe het verder moest waren de meningen verdeeld, dus de bond viel al snel uiteen. Onder leiding van dichter Kondrati Rylejev streefde het Noordelijke Genootschap in de Russische hoofdstad Sint-Petersburg naar een federalistische staatsinrichting naar Amerikaans model met een constitutionele monarch aan het hoofd en een grote rol voor de adel. Het Zuidelijke Genootschap, gevestigd in de Oekraïense stad Toelstjin, ging veel verder. Kolonel Pavel Pestel droomde van een Russische republiek zonder standenmaatschappij, waarin alle inwoners – met uitzondering van de Polen – zouden worden gerussificeerd. Radicalen uit het Noordelijke Genootschap waren het met Pestel eens.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen