Home Mijn verhaal: ‘Verdorie, dacht ik, daar zitten ze’

Mijn verhaal: ‘Verdorie, dacht ik, daar zitten ze’

  • Gepubliceerd op: 4 december 2002
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Martine Postma
  • 3 minuten leestijd

Op 1 december 1975 kaapten Zuid-Molukse jongeren bij het dorpje Wijster in Drenthe een trein. Twaalf dagen lang werden de 23 passagiers in gijzeling gehouden. Auke Antonie Beckeringh van Rhijn (82) was als burgemeester van het naburige Beilen nauw bij de afwikkeling van de kaping betrokken.


‘Pas op de vierde dag ben ik naar de trein gaan kijken. Mijn vrouw vroeg: “Weet je eigenlijk wel waar jullie mee bezig zijn?” De drukte op het crisiscentrum had mijn gezichtsveld vernauwd; ik kan me bijvoorbeeld niet eens herinneren hoe we reageerden toen de kapers twee passagiers hadden doodgeschoten. Ik ben ’s avonds naar post Anton gereden, de boerderij vlak bij de plek waar de trein stond. Met schijnwerpers hebben we hem in het licht gezet. Ik zag de ramen, die met kranten waren afgeplakt. Verdorie, dacht ik, daar zitten ze, in de kou. Tot dan toe had ik me dat nauwelijks gerealiseerd; je kunt je niet verdiepen in het leed van die mensen en tegelijkertijd beleid voeren.
        Ik zat in de B&W-vergadering toen we het hoorden. We hadden net het tweede kopje koffie op. Plotseling werd er gebeld; de commandant van politie meldde dat er een trein was beschoten. Ik heb ogenblikkelijk de vergadering geschorst en de commissaris van de koningin gewaarschuwd, evenals de procureur-generaal van het hof in Leeuwarden en de hoofdofficier van justitie.
        Om kwart over twaalf kreeg ik een pamflet van de kapers in handen. Ze eisten onder meer een bus voor zestig personen en een gereedstaand vliegtuig op Schiphol. Als om één uur niet aan de eisen was voldaan, zou de eerste passagier worden gedood en daarna elk halfuur één. Ik schreef terug dat we een en ander niet zo snel konden regelen. Een politieman was bereid om die boodschap in T-shirt, niet in uniform, naar de trein te brengen.
        Daarna kwam het circus op gang. Het gemeentehuis werd ingericht als crisiscentrum. We hadden zes telefoonlijnen; de PTT kwam langs om daar zestig van te maken. Overal kwamen journalisten vandaan; twaalf dagen lang was Beilen het centrum van de wereld. En ondertussen voerden wij voortdurend overleg met adviseurs en met Den Haag om een zo evenwichtig mogelijke benadering te zoeken.
        Niemand wilde toegeven aan de eisen van de kapers, maar geweld gebruiken wilden we liever ook niet. We besloten ze uit te putten, ze moreel te breken. Dat deden we met kleine dingetjes. Vroegen zij bijvoorbeeld om tandenborstels, dan gaven wij er minder dan zij wilden, zodat ze er nog een keer om moesten vragen. Langzaam maar zeker werden de kapers zwakker, totdat ze zich op een zondagochtend – toch nog onverwacht – overgaven. Ik leefde inmiddels in een soort droomtoestand. Ik was moe en kon me die laatste uren nauwelijks voorstellen dat het ooit afgelopen zou zijn.
        Mede door die dagen op het crisiscentrum weet ik dat je mensen nooit moet onderschatten, nooit van iemand moet denken: die kan dat niet. In al die dagen is er, ondanks de spanning, geen onvertogen woord gevallen. Behalve dan toen iemand op 5 december een Sinterklaas had geregeld om de buitenlandse journalisten te laten kennismaken met wat Nederlandse folklore. Dat was natuurlijk volstrekt ongepast. Het is de enige keer geweest dat ik een Sinterklaas heb moeten verwijderen.
        De gijzeling eind oktober in Moskou heb ik met bijzondere belangstelling gevolgd, om te kijken hoe ze het zouden aanpakken. Ik denk dat we in Nederland nu ook eerder voor een bestorming zouden kiezen, dat we zouden zeggen: “We werken het in 24 uur af.” Dat dagenlange, uitputtende overleg – daar is de stemming niet meer naar.’

In `Mijn verhaal’ vertellen lezers over een historische gebeurtenis waarbij zij betrokken waren. Stuur een samenvatting van uw verhaal in maximaal tweehonderd woorden naar Historisch Nieuwsblad, Postbus 1528, 1000 BM Amsterdam of redactiehn@vug.nl.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Begrijp het heden, begin bij het verleden: met HN Actueel leest u historische achtergronden bij het nieuws van vandaag. Nu de eerste maand voor maar 1,99.

Nieuwste berichten

Moeder en kind in Noord-Hollandse dracht
Moeder en kind in Noord-Hollandse dracht
Nieuws

Zeventiende-eeuwse jongen kreeg Staten-Generaal als peetouder

In 1668 kreeg een baby, de zoon van de graaf en gravin van Bentheim, een opmerkelijke voornaam. Het jongetje werd ‘Statius’ gedoopt, een afgeleide van het woord ‘Staten’. De Staten-Generaal van de Nederlandse Republiek waren namelijk peetouder van het kind. En zij hadden om die naam gevraagd.  Het was een opmerkelijke gang van zaken, want...

Lees meer
Onthoofding van Johan van Oldenbarnevelt
Onthoofding van Johan van Oldenbarnevelt
Interview

‘Met Mark Rutte zocht ik naar de resten van Van Oldenbarnevelt’ 

Ronald van Raak ging op onderzoek onder het Binnenhof. Hij vertelt over zijn historische sensatie: ‘In mijn goede pak kroop ik door het stof.’ Kent u de historische sensatie, zoals door Johan Huizinga omschreven?  ‘Die heb ik zeker ervaren tijdens een koude januarinacht in 2019, het hagelde, toen ik met Mark Rutte afdaalde in de...

Lees meer
Lída Baarová, Gustav Fröhlich en Joseph Goebbels
Lída Baarová, Gustav Fröhlich en Joseph Goebbels
Artikel

Lída Baarová: de onmogelijke liefde van Joseph Goebbels 

Rijkspropagandaminister Joseph Goebbels raakt zo verliefd op de Tsjechische actrice Lída Baarová dat hij er met haar vandoor wil. Het komt er niet van, en Baarová betaalt een hoge prijs voor de affaire. ‘Geen van mijn films is zo dramatisch geweest als mijn leven.’  Haar moeder pusht Lída (1914-2000) en haar zus Zorka Janů al...

Lees meer
Allegorie Willem I
Allegorie Willem I
Beeldessay

Het regent koninklijke lintjes, een onderscheiding die Willem I invoerde

Koning Willem I doet zijn best het nieuwe Koninkrijk der Nederlanden op te stoten in de vaart der volkeren. Toch verliest hij de helft van zijn land. Op 30 november 1813 landt Willem Frederik van Oranje na een ballingschap van 19 jaar op het strand van Scheveningen. Twee dagen later wordt hij uitgeroepen tot soeverein...

Lees meer