Home Maak je eigen stamboom in 10 stappen

Maak je eigen stamboom in 10 stappen

  • Gepubliceerd op: 17 februari 2022
  • Laatste update 07 feb 2023
  • Auteur:
    Eric Hennekam
  • 3 minuten leestijd
Maak je eigen stamboom in 10 stappen

Dit artikel krijgt u van ons cadeau

Wilt u onbeperkt toegang tot de artikelen op Historischnieuwsblad.nl? U bent al lid vanaf €1,99 per maand. Sluit hier een abonnement af en u heeft direct toegang.

  1. Zet het gratis genealogie programma Aldfaer op je pc http://aldfaer.net Gebruik je een Apple computer koop dan Reunion  http://www.leisterpro.com Alle gegevens die je gaat verzamelen in de stappen 2 t/m 10 zet je in deze software. Ook de foto’s en gescande familiedocumenten, zoals geboortekaartjes, trouw- en overlijdenskaarten, bidprentjes, rouwbrieven, trouwboekje, akten burgerlijke stand, familieadvertenties enz.
  2. Verzamel binnen je eigen archief en dat van je familie alle gegevens over geboorten, huwelijken en overlijden. Praat met familieleden. Noteer de volledige voornamen, roepnamen, achternamen, plaatsnamen van je ouders, grootouders, ooms, tantes, nichten etc. Hou rekening met fouten.
  3. Verricht literatuuronderzoek om te kijken of je familiegegevens al eerder gepubliceerd zijn. Ga naar www.cbg.nl en vul rechtsboven je familienaam in. Als daarna het vakje Genealogisch repertorium groen wordt dan is er over de geslachtsnamen een publicatie verschenen. Let op: dit hoeft niet altijd familie te zijn. Vraag een kopie van deze publicaties op. Als vriend van het CBG krijg je korting. Altijd doen, want dat geeft nog meer voordelen: www.cbg.nl/page/115 Zie ook nrs 4 en 5. Meer literatuurbronnen zijn te vinden via www.archiefzoeker.nl . Gebruik daar de zoekterm literatuur.
  4. Doorzoek de online familieadvertenties, die oa te vinden zijn krantenarchieven (bv www.delpher.nl ) en bij CBG www.cbg.nl,  www.familieberichtenopinternet.nl,  www.mensenlinq.nl. Meer bronnen zijn te vinden via www.archiefzoeker.nl, zoeken met kranten of familieadvertenties. Controleer voor zover mogelijk de gegevens verzameld onder nr. 2. Internet tips voor het zoeken naar gegevens van nog levende personen zijn te vinden op: Elf beste websites voor personen zoeken.
  5. Vraag tegen een kleine vergoeding de persoonskaarten en –lijsten van alle familieleden op die zijn overleden tussen 1938 en 2014 bij het CBG http://www.cbg.nl/index.php/150?id=150 
  6. Het echte online zoeken kan nu beginnen. Ga naar de site Wiewaswie www.wiewaswie.nl , Maak daar een gratis account. Zoek met alle namen van familieleden, die je hebt gevonden. Let op: geboortegegevens zijn na 100 jaar openbaar, huwelijken na 75 jaar en overlijden na 50 jaar. Noteer werkelijk alle gegevens, die je kunt vinden. Maak afdrukken van de gedigitaliseerde akten. Meestal kun je via deze site al tot ca.1780 je familie in Nederland terug vinden. Hoe rekening met varianten in schrijfwijzen van voor- en achternamen.
  7. Ga naar de site Zoekakten Via deze site heb je toegang tot de gedigitaliseerde bronnen door de Mormonen. Je kunt hier alleen geografisch zoeken. Vul de gegevens aan, die via WieWasWi niet kon vinden. Als je een plaatsnaam niet kunt vinden, bijvoorbeeld omdat de naam niet meer bestaat, gebruik dan de site  www.gemeentegeschiedenis.nl
  8. De burgerlijke stand is in 1811 ingevoerd. In het zuiden van ons land soms iets eerder. Vóór 1811 moet je zoeken in de kerkboeken. De zogenaamde DTB registratie (Doop, Trouw, Begraven). Alle DTB registers (en nog veel meer bronnen) op het Internet zijn te vinden via: http://www.geneaknowhow.net Alles wat er bewaard is aan registers per plaats is te vinden in het Repertorium DTB. Dit boekwerk is gratis te downloaden:  http://www.cbg.nl/download/Repertorium-dtb-totaal-ocr.pdf
  9. Ga naar de ArchiefWiki http://archiefwiki.org/wiki/Categorie:Archieven Daar kun je alle archiefbeherende instellingen van Nederland vinden. Met de verzamelde geografische familiegegevens zijn zo de honderden online databanken te vinden, die op vele sites soms verstopt staan.
  10. Ga naar www.archiefzoeker.nl Zoek daar met het woord genealogie. Dan krijg je een gigantische lijst van Internet bronnen uit binnen- en buitenland. Als je de lijst die nu online staat helemaal hebt doorgespit ben je in 2020 klaar. Elke dag vul ik deze aan. Conclusie: digitaal stamboomonderzoek is een never ending story.

Meer historische context bij het nieuws? Schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.

Ontvang historische artikelen, nieuws, boekrecensies en aanbiedingen wekelijks gratis in uw inbox.