• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 6/2009

  Lumumba moest geëlimineerd worden

  België en VS medeverantwoordelijk voor politieke moord in Congo

  Door: Bart Stol

  Congo was nog maar net onafhankelijk toen de eerste democratisch gekozen premier van het land werd vermoord. Wie waren schuldig aan de dood van Patrice Lumumba? Opstandige Congolezen, België of de Verenigde Staten?

  door Bart Stol

  Eind januari 1961 graven twee Belgen met hulp van enkele Afrikaanse assistenten drie lijken op in het Afrikaanse oerwoud. De Belgen zijn ambtenaren in dienst van de Congolese provincie Katanga, die zich heeft afgescheiden van de rest van het land. Ze brengen de lijken naar een veldje. Daar hakken ze de lichamen in stukken en lossen ze op in zoutzuur. Doel van de missie: het uitwissen van elk mogelijk spoor van een van de doden, de enkele dagen eerder met twee politieke medestanders in Katanga vermoorde Patrice Lumumba.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen