• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Historisch Nieuwsblad 4/2009

  LEZERSFORUM: ‘Je luistert naar je geweten of niet’

  Door: Bas Kromhout

  ‘Een echte held heeft recht op waardering, waar de echte meeloper met de bezetter onze afkeuring verdient. Nog steeds, als signaal voor nu en later.’ Dat schrijft J. Keuken, een van de 255 deelnemers aan het forum. Van hen is 68 procent het eens met de stelling: ‘Er is wel degelijk onderscheid te maken tussen goed en fout in de oorlog.’ Een minderheid van 24 procent is het daarmee oneens.

  ‘Niet alles mag vervagen in de loop van de tijd,’ schrijft P. Goedhart. Dat vindt C.W.S. Monden ook. ‘Het alternatief is een absoluut relativisme waarbij moraliteit geheel verdwijnt.’ Wat goed en is wat fout, is voor J. Haeser heel duidelijk: ‘Onderdrukking is verboden en medemenselijkheid geboden.’

  Volgens W. Klaver is het allemaal een kwestie van ‘Je luistert naar je geweten of niet’. Daar is ‘aanstormend docent geschiedenis’ het helemaal mee eens. ‘Mijn leerlingen zal ik dan ook niet misleiden door het grijze gebied te laten zien, maar ze hun geweten laten gebruiken.’

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen