• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 5/2022

  Leopold III: de foute koning der Belgen

  Door: Bart Stol

  Tijdens de Tweede Wereldoorlog maakt de Belgische koning Leopold III zich onmogelijk. Hij heult met de Duitsers, werkt de geallieerden tegen en schoffeert zijn volk. Kan hij na de oorlog nog wel terugkeren op de troon? De kwestie verdeelt de Belgen tot op het bot.

  Het is zomer 1950 en in België hangt revolutie in de lucht, aan de horizon gloort zelfs een burgeroorlog. Het land is diep verdeeld over de vraag of Leopold III koning kan blijven. De vorst is al jaren in opspraak. Tegenstanders van de autoritaire Leopold vinden onder meer dat hij zich in de oorlog te zeer met de Duitsers heeft ingelaten. Zij zijn sterk vertegenwoordigd in Brussel en Wallonië; grote delen van Wallonië liggen al plat door stakingen en bomaanslagen op spoorwegen en elektriciteitsmasten. In Vlaanderen daarentegen kan Leopold nog op aanzienlijke steun rekenen. In Antwerpen en Gent organiseren leopoldisten al jaren marsen voor de koning. Escalatie dreigt als de politie eind juli in Grâce-Berleur, nabij Luik, drie demonstranten doodt tijdens een protest tegen de vorst. Anti-leopoldisten kondigen aan dat zij op 1 augustus een mars op Brussel en het paleis in Laken zullen ondernemen om de koning tot aftreden te dwingen. Onder hen bevinden zich politici als Paul Henri Spaak, oud-premier en lid van de Belgische Socialistische Partij. Hij waarschuwt Albert de Vleeschauer, minister van Binnenlandse Zaken voor de christen-democraten: ‘Als er binnen 36 uur geen definitieve oplossing komt, vegen we de vloer aan met uw koning, zijn familie en zijn hele santenkraam.’

  De bange vraag is wat de eigenzinnige Leopold zal doen. Zal hij zijn troon opgeven, zoals de meeste politici hem adviseren? Het lijkt er niet op.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen