Home Kwaliteit wint niet altijd

Kwaliteit wint niet altijd

  • Gepubliceerd op: 18 april 2006
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Maarten van Rossem
  • 3 minuten leestijd

Dertig jaar geleden, op 1 april 1976, begonnen twee straatarme jongelui, Steve Jobs en Steve Wozniak, in de spreekwoordelijke garage met een computerfirma die zij Apple noemden. De daaropvolgende dertig jaar introduceerde Apple een reeks innovaties in de computerindustrie. Interessant was daarbij dat Apple die vernieuwingen niet zelf had bedacht en ook niet de firma was die er in zakelijk opzicht het meest van zou profiteren. Apple heeft vooral gefunctioneerd als een doorgeefluik van nieuwe ideeën.

 
      
Het eerste product dat Jobs en Wozniak aan de man brachten was een printplaat met schakelingen. De koper moest zelf zorgen voor een kast, een toetsenbord, een monitor en een opslagmedium. Een jaar later lanceerden Jobs en Wozniak de Apple II. Hoewel dit niet de eerste personal computer was, staat buiten kijf dat de Apple II – die er aantrekkelijk uitzag – de eerste personal computer was voor de massamarkt. 
        
Apple was gedurende enige jaren de meest succesvolle producent van personal computers ter wereld en groeide als kool. Door het enorme succes van de Apple II raakte IBM, dat aanvankelijk helemaal niets had gezien in een personal computer, geïnteresseerd in deze nieuwe markt. In 1981 kwam de computerreus met zijn PC, die spoedig de markt voor personal computers zou domineren. 
           
De software voor IBM’s PC werd geleverd door een klein bedrijfje, genaamd Microsoft. IBM had er geen bezwaar tegen dat andere producenten computers bouwden die met de PC compatible waren, en zo werd de PC met Microsofts software de wereldstandaard. Maar innovatief waren deze computers en software allerminst. 
           
De volgende grote innovatiestap zou opnieuw door Apple worden gezet. In het voorjaar van 1979 had Apple besloten een personal computer te bouwen die zowel betaalbaar als extreem gebruikersvriendelijk zou zijn. Bij de personal computers van toen moest de gebruiker namelijk gecompliceerde codes intikken ten behoeve van de simpelste handelingen. 
           
In november 1979 bracht Jobs samen met een van zijn ontwerpers een bezoek aan het onderzoekslaboratorium van de firma Xerox in Palo Alto. Daar was al jaren gewerkt aan software die de personal computer werkelijk gebruikersvriendelijk zou kunnen maken. Basisidee was de zogenoemde graphical user interface: het computerscherm werd gebruikt als een virtueel bureaublad. Daarop konden symbolen worden gemanipuleerd met een muis en vensters worden geopend om werkzaamheden in te verrichten. 
         
Jobs en zijn medewerkers waren perplex. Dit was het antwoord op al hun verlangens. De ideeën van Xerox werden verwerkt in de Macintosh: een elegant computertje met software waar vrijwel iedereen direct mee aan de slag kon dat begin 1984 op de markt kwam. Het blijft overigens een raadsel dat Xerox zijn geweldige ideeën nooit zelf heeft gebruikt en zo simpel heeft laten stelen. 
           
De Macintosh werd goed verkocht, maar was nogal prijzig. De zakelijke markt, als altijd aartsconservatief, zag er niets in. Als Apple bereid was geweest zijn superieure software tegen een kleine vergoeding ook door andere computerproducenten te laten gebruiken, was de software van de Macintosh ongetwijfeld de wereldstandaard geworden. Apple was echter kortzichtig; het verdiende 700 dollar aan een Macintosh en zou slechts zo’n 35 dollar hebben verdiend aan elke verkochte editie van zijn software. 
         
De exclusiviteit van de Mac werd gekoesterd, Microsoft stal van Apple wat Apple van Xerox had gestolen en zo werd Windows, dat qua elegantie nooit heeft kunnen tippen aan de software van de Mac, de software van 95 procent van alle personal computers in de wereld. 
           
De Mac werd een computer voor zonderlingen die wat meer willen betalen voor superieure hard- en software. Daarmee is weer eens bewezen dat het beste product lang niet altijd wint. Het is niet uitgesloten dat het met de iPod net zo afloopt. 

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Begrijp het heden, begin bij het verleden: met HN Actueel leest u historische achtergronden bij het nieuws van vandaag. Nu de eerste maand voor maar 1,99.

Nieuwste berichten

Schreef Jef Last mee aan Anton de Koms beroemde boek?
Schreef Jef Last mee aan Anton de Koms beroemde boek?
Artikel

Schreef Jef Last mee aan Anton de Koms beroemde boek?

Schrijver Jef Last beweerde in 1962 te hebben meegewerkt aan Anton de Koms Wij slaven van Suriname (1934). Die claim was pijnlijk en onterecht, stelt dochter Judith de Kom in haar onlangs gepubliceerde memoires. Wat zeggen de bronnen?

Lees meer
Hoe de Hongaarse kokarde uit 1848 is gekaapt door Viktor Orbán
Hoe de Hongaarse kokarde uit 1848 is gekaapt door Viktor Orbán
Artikel

Hoe de Hongaarse kokarde uit 1848 is gekaapt door Viktor Orbán

Afgelopen zaterdag 15 maart herdachten de Hongaren de onafhankelijkheidsoorlog van 1848-1849. Het is traditie om op deze feestdag een kokarde in de kleuren van de nationale vlag te dragen. Maar tegenwoordig laten veel Hongaren hun kokardes liever thuis, omdat Viktor Orbán er een partijsymbool van heeft gemaakt. Elk jaar herdenken de Hongaren op 15 maart...

Lees meer
Tijdens de Slag bij Ane verpletterde een boerenleger de edelen
Tijdens de Slag bij Ane verpletterde een boerenleger de edelen
Artikel

Tijdens de Slag bij Ane verpletterde een boerenleger de edelen

In de dertiende eeuw werd bij het buurtschap Ane in Overijssel een bloederige veldslag uitgevochten tussen boeren en edelen. Tot ieders verbazing hakten de Drenten de zwaarbewapende ridders van de bisschop van Utrecht in de pan. Op 28 juli 1227 opende het leger van Otto van Lippe, de bisschop van Utrecht, bij Ane de aanval...

Lees meer
‘Alawieten krijgen onterecht de schuld van wat Assad heeft misdaan’
‘Alawieten krijgen onterecht de schuld van wat Assad heeft misdaan’
Interview

‘Alawieten krijgen onterecht de schuld van wat Assad heeft misdaan’

Honderden Syrische alawieten zijn afgelopen week gedood door aanhangers van de nieuwe regering. Alawieten worden geassocieerd met het gevallen Assad-regime. Volgens hoogleraar Maurits Berger (Universiteit Leiden) is dat niet terecht. ‘Assad is alawiet, maar hij ziet zichzelf vooral als een Syriër, een Arabier.’ Wie zijn de alawieten? ‘Het alawitische geloof is een vertakking binnen het...

Lees meer