Home Kinderen tegen de kolonisator

Kinderen tegen de kolonisator

  • Gepubliceerd op: 19 november 2020
  • Laatste update 23 jun 2021
  • Auteur:
    Geertje Dekkers
  • 2 minuten leestijd
Kinderen tegen de kolonisator

Kindsoldaten speelden een belangrijke rol tijdens diverse dekolonisatieoorlogen tussen 1945 tot 1960. Ze deden koeriers- en verkenningswerk, saboteerden en vochten mee.

‘Schoolkinderen worden in hun tienerjaren ingelijfd bij groepen die folders verspreiden, maken vervolgens promotie en gaan bombarderen, saboteren en doden,’ zei een Britse militair in 1957 over de situatie op Cyprus, dat bezig was zich los te vechten van Groot-Brittannië. De uitspraak verwees naar een terugkerend verschijnsel tijdens de onafhankelijkheidsoorlogen in verschillende landen, van Cyprus tot Vietnam en Kenia.

Kindsoldaten kregen internationaal aandacht vanaf de jaren zeventig en vooral de jaren negentig, toen ze op zorgwekkende schaal betrokken waren bij gewapende conflicten. Maar ze waren toen allesbehalve een nieuw fenomeen. In de hele geschiedenis hebben kinderen meegevochten. Vooral hun deelname aan de dekolonisatieoorlogen was opvallend groot en is tot nu toe onderbelicht gebleven. De Britse onderzoeker Stacey Hynd wijdt er een artikel aan in het tijdschrift Comparative Studies in Society and History.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Begrijp het heden, begin bij het verleden: met HN Actueel leest u historische achtergronden bij het nieuws van vandaag. Nu de eerste maand voor maar 1,99.

Kinderen en jongeren hadden vaak specifieke motieven om zich tegen het koloniale bewind te keren. Ze hadden geen of weinig toegang tot onderwijs en velen waren werkloos. In Kenia namen minderjarigen onder andere daarom deel aan de Mau Mau-opstand tegen het Britse koloniale bewind.

Deels hadden jonge soldaten dezelfde taken als volwassenen. Zo waren in de Vietnamese onafhankelijkheidsoorlog honderdduizenden tieners actief in brigades en vochten er ongeveer 8000 kinderen in de slag bij Dien Bien Phu. Soms maakten bevrijdingslegers gebruik van het onschuldige uiterlijk van kinderen. Tijdens de onafhankelijkheidsstrijd op Cyprus bijvoorbeeld werd een zestienjarige jongen gesnapt toen hij een geladen wapen vervoerde in een vioolkist. Ook lokten demonstrerende meisjes koloniale troepen in een hinderlaag, waarbij een soldaat en een politieagent werden gedood.

In het begin van veel conflicten maakten koloniale machthebbers zich weinig zorgen over de rol van kinderen. Maar geleidelijk stelden ze zich harder op en deelden ze gevangenis- en lijfstraffen uit. Zo kregen duizenden jonge Mau Mau-opstandelingen stokslagen.

Nieuwste berichten

Moeder en kind in Noord-Hollandse dracht
Moeder en kind in Noord-Hollandse dracht
Nieuws

Zeventiende-eeuwse jongen kreeg Staten-Generaal als peetouder

In 1668 kreeg een baby, de zoon van de graaf en gravin van Bentheim, een opmerkelijke voornaam. Het jongetje werd ‘Statius’ gedoopt, een afgeleide van het woord ‘Staten’. De Staten-Generaal van de Nederlandse Republiek waren namelijk peetouder van het kind. En zij hadden om die naam gevraagd.  Het was een opmerkelijke gang van zaken, want...

Lees meer
Onthoofding van Johan van Oldenbarnevelt
Onthoofding van Johan van Oldenbarnevelt
Interview

‘Met Mark Rutte zocht ik naar de resten van Van Oldenbarnevelt’ 

Ronald van Raak ging op onderzoek onder het Binnenhof. Hij vertelt over zijn historische sensatie: ‘In mijn goede pak kroop ik door het stof.’ Kent u de historische sensatie, zoals door Johan Huizinga omschreven?  ‘Die heb ik zeker ervaren tijdens een koude januarinacht in 2019, het hagelde, toen ik met Mark Rutte afdaalde in de...

Lees meer
Lída Baarová, Gustav Fröhlich en Joseph Goebbels
Lída Baarová, Gustav Fröhlich en Joseph Goebbels
Artikel

Lída Baarová: de onmogelijke liefde van Joseph Goebbels 

Rijkspropagandaminister Joseph Goebbels raakt zo verliefd op de Tsjechische actrice Lída Baarová dat hij er met haar vandoor wil. Het komt er niet van, en Baarová betaalt een hoge prijs voor de affaire. ‘Geen van mijn films is zo dramatisch geweest als mijn leven.’  Haar moeder pusht Lída (1914-2000) en haar zus Zorka Janů al...

Lees meer
Allegorie Willem I
Allegorie Willem I
Beeldessay

Het regent koninklijke lintjes, een onderscheiding die Willem I invoerde

Koning Willem I doet zijn best het nieuwe Koninkrijk der Nederlanden op te stoten in de vaart der volkeren. Toch verliest hij de helft van zijn land. Op 30 november 1813 landt Willem Frederik van Oranje na een ballingschap van 19 jaar op het strand van Scheveningen. Twee dagen later wordt hij uitgeroepen tot soeverein...

Lees meer